Küratif amaçlı gastrektomi ve D2 lenfadenektomi uygulanan mide kanserli hastalarda neoadjuvan tedavi yanıtına etki eden faktörler
Factors affecting neoadjuvant treatment response in patients with gastric cancer undergoing curative gastrectomy and D2 lymphadenectomy
  1. Tez No: 898980
  2. Yazar: MEHMET ALİ ÖZBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ SÜRMELİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, Neoadjuvan kemoterapi, Küratif cerrahi, Tümör regresyon derecesi, Gastric cancer, Neoadjuvant chemotherapy, Curative surgery, Tumor regression grade
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız; neoadjuvan kemoterapi (NAK) alan mide kanserli hastalarda küratif amaçlı cerrahi rezeksiyon sonrası piyes histopatolojisinde tümör regresyon derecesinin (TRG) incelenmesi ve bunun üzerine etki eden faktörlerin ortaya konmasıdır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2012 ile Mayıs 2024 tarihleri arasında SBÜ Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde mide malign neoplazmı tanısı ile neoadjuvan kemoterapi (NAK) alıp küratif cerrahi uygulanan 97 hastanın verileri incelendi. TRG yanıtına göre 97 hasta TRG0,1,2 ve TRG 3 grubu olmak üzere 2 gruba ayrıldı. TRG yanıtı için belirlenen risk faktörleri tümör büyüklüğünün yüksek olması, taşlı yüzük hücre varlığı, Lauren sınıflamasına göre diffüz tip olması, kötü diferansiye olması, perinöral invazyon (PNİ) pozitifliği, N evresinin yüksek olması ve metastatik lenf nodu oranın yüksek olmasıdır. Belirlenen risk faktörleri univariate ve multivariate analiz ile değerlendirilmiştir. Çalışma tek merkezli ve retrospektif olarak yürütüldü. Hastaların demografik özellikleri ve temel klinik verileri, hastane bilgi sistemi üzerinden elde edildi. Bulgular: Çalışmaya 97 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 59,9±9, erkek hasta sayısı 72 (%74,2), kadın hasta sayısı 25 (%25,8) olarak bulundu. 52 (%53,6) hasta TRG 0-1-2 grupta, 45 (%46,4) hasta TRG 3 grubundaydı. Univariate analiz de tümör büyüklüğü, taşlı yüzük hücre varlığı, diferansiyasyon, perinöral invazyon (PNİ), N evresi, metastatik lenf nodu sayısı ve oranı anlamlı bulundu. Univariate analize göre belirlenen risk faktörleri multivariate analizde değerlendirildiğinde tümör büyüklüğü ve PNİ bağımsız risk faktörü olarak değerlendirilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda mide kanseri nedeni ile NAK tedavisi alan ve küratif amaçlı opere edilen hastalarda TRG yanıtında PNİ'nun ve tümör büyüklüğünün bağımsız risk faktörü olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, our aim was to examine the tumor regression degree (TRG) in the histopathology of the gastric cancer patients who received neoadjuvant chemotherapy (NAC) after curative surgical resection and to reveal the factors affecting this. Material and Method: Data of 97 patients who received neoadjuvant chemotherapy (NAC) and curative surgery with the diagnosis of gastric malignant neoplasm at the General Surgery Clinic of SBU Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital between January 2012 and May 2024 were examined. According to the TRG response, 97 patients were divided into 2 groups as TRG0,1,2 and TRG 3. The risk factors determined for TRG response were large tumor size, presence of signet ring cells, diffuse type according to Lauren classification, poor differentiation, perineural invasion (PNI) positivity, high N stage and high metastatic lymph node rate. The identified risk factors were evaluated with univariate and multivariate analysis. The study was conducted as a single-center and retrospective study. Demographic characteristics and basic clinical data of the patients were obtained from the hospital information system. Findings: 97 patients were included in the study. The mean age of the patients was 59.9±9, the number of male patients was 72 (74.2%), and the number of female patients was 25 (25.8%). 52 (53.6%) patients were in the TRG 0-1-2 group, and 45 (46.4%) patients were in the TRG 3 group. In the univariate analysis, tumor size, presence of signet ring cells, differentiation, perineural invasion (PNI), N stage, metastatic lymph node number and rate were found to be significant. When the risk factors determined according to the univariate analysis were evaluated in the multivariate analysis, tumor size and PNI were evaluated as independent risk factors. Conclusion: In our study, it was determined that PNI and tumor size were independent risk factors in TRG response in patients who received NAC treatment for gastric cancer and underwent curative surgery.