Mide adenokarsinomu nedeniyle küratif amaçlı gastrektomi yapılan hastaların preoperatif dönemde bilgisayarlı tomografi ile l3 vertebra hizasından ölçülen vücut kompozisyon ölçümlerinin postoperatif hasta sonuçlarına etkisi
The effect of preoperative body composition measurements measured by computerized tomography at the l3 vertebral level on postoperative patient outcomes in patients undergoing curative gastrectomy for gastric adenocarcinoma
- Tez No: 907669
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, adenokarsinom, vücut kompozisyon ölçümleri, Gastric cancer, adenocarcinoma, body composition measurement
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Amacımız mide adenokarsinomu nedeniyle gastrektomi ameliyatı olan hastalarda preoperatif BT( Bilgisayarlı Tomografi) ile L3 vertebra hizasından ölçülen vücut kompozisyon ölçümlerinin postoperatif hasta sonuçlarına olan etkisini belirlemektir. Yöntem: Çalışmamızı retrospektif olarak planladık. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde Ocak 2018 ile Aralık 2022 yılları arasında mide adenokarsinomu nedeniyle gastrektomi yapılmış 209 hastayı inceledik. Hastaların preoperatif BT görüntülerindeki L3 vertebra hizasındaki kesitlerden hesaplanan kas dansitesi, İskelet Kası İndeksi (Skeletal Muscle Index = SMI), kas içi yağ alanı, visseral yağ alanı (Visseral Fat Area = VFA) , subkutan yağ alanı (Subcutaneous Fat Area= SFA), kas içi yağ dansitesi, kas içi yağ alanı/boy2, visseral yağ alanı/boy2 (Visseral Fat Index= VFI), subkutan yağ alanı/boy2 (Subcutaneous Fat Index= SFI), miyopeni ve miyosteatoz değerlerini belirledik. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 209 hastanın takiplerinde 64 hasta öldü. Ölen hastaların kas dansitesi (p=0,041) ve SMI ( p=0,002) değerleri sağ kalan hastalara göre daha düşüktü. Miyopeni sıklığı ölen hastalarda daha yüksekti %53,1'e karşı %32,4, p=0,005). Miyosteatoz açısından anlamlı farklılık saptanmadı (%51,6'ya karşı %44,1, p=0,321). Clavien-Dindo evre IIIA ve üzeri komplikasyon gelişen hastalarda kas dansitesi (p=0,002) daha düşüktü. Evre IIIA ve üzeri komplikasyon gelişenlerde miyosteatoz sıklığı daha fazlaydı (p=0,026). Cox-Hazard regresyon modelinde evre 3 tümörlerin (HR=3,66, p=0,034), rekürens varlığının (HR=2,21, p=0,010), SMI (HR=0,96, p=0,049) ve kas dansitesinin (p=0,040, HR=0,97) mortalitede bağımsız belirleyiciler olduğu izlendi. SMI ve kas dansitesinin artması sağ kalım süresini arttırmaktaydı. Sonuç: Preoperatif BT ölçümlerinden elde edilen sonuçlara göre miyopeni ve SMI mortalitenin öngörücüsü iken, miyosteatoz evre IIIA ve üzeri komplikasyonların öngörücüsüdür.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim was to determine the effect of preoperative CT body composition measurements at the L3 vertebral level on postoperative patient outcomes in patients undergoing gastrectomy for gastric adenocarcinoma. Method: We retrospectively analysed 209 patients who underwent gastrectomy for gastric adenocarcinoma between January 2018 and December 2022 at the General Surgery Clinic of Gülhane Training and Research Hospital, University of Health Sciences. Muscle density, Skeletal Muscle Index (SMI), intramuscular fat area, visceral fat area (VFA), intramuscular fat area, and visceral fat area (VFA) were calculated from the sections at the L3 vertebral level on the preoperative CT images of the patients, We determined subcutaneous fat area (SFA), intramuscular fat density, intramuscular fat area/height2, visceral fat area/height2 (VFI), subcutaneous fat area/height2 (SFI), myopenia and myosteatosis. Results: Of the 209 patients included in the study, 64 patients died during follow-up. Muscle density (p=0.041) and SMI (p=0.002) values were lower in deceased patients compared to surviving patients. The frequency of myopenia was higher in patients who died (53.1% vs. 32.4%, p=0.005). There was no significant difference in myosteatosis (51.6% vs. 44.1%, p=0.321). Muscle density was lower (p=0.002) in patients with Clavien-Dindo stage IIIA and above complications. The frequency of myosteatosis was higher in patients with stage IIIA and above complications (p=0.026). Cox Hazard regression model showed that stage 3 tumours (HR=3.66, p=0.034), presence of recurrence (HR=2.21, p=0.010), SMI (HR=0.96, p=0.049) and muscle density (p=0.040, HR=0.97) were independent predictors of mortality. Increasing SMI and muscle density increased the survival time. Conclusion: According to the results obtained from preoperative CT measurements, myopenia and SMI are predictors of mortality, while myosteatosis is a predictor of complications in stage IIIA and above.