Bt eşliğinde transtorasik tru-cut ve iğne aspirasyon biyopsisinin akciğerkanserinde malignite tanısını ve mutasyon analizinde doku yeterliliği vegüvenilirliğinin karşılaştırılması
Comparison of ct guided transthoracic core needle biopsy and fine needle aspiration biopsy in terms of diagnostic value,complication and samples adequacy for molecular testing in lung cancer
  1. Tez No: 898986
  2. Yazar: LEVENT ARAFAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL YURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Transthoracic core needle biopsy, Fine-needle aspiration biopsy, Molecular testing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bilgisayarlı tomografi (BT) kılavuzluğunda transtorasik kesici iğne biyopsisi (KİB) ve ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB), akciğer kanserini tanı için kullanılan önemli prosedürlerdir. Günümüzde, akciğer kanserinin mutasyonlarını belirlemek ve onkologların uygun tedaviyi seçmesini sağlamak için biyopsi örneklerinde moleküler test yapılması gerekli hale gelmiştir. Bu çalışma, tanı değeri, komplikasyon ve moleküler test için örnek yeterliliği açısından iki prosedür arasındaki farkı belirlemeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, retrospektif çalışma ,Ocak 2021 ile Aralık 2023 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi , Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yürütülmüştür. Bu süre zarfında 304 akciğer lezyonu BT kılavuzluğunda ince iğne aspirasyon biyopsisi veya kesici iğne biyopsisi ile örneklenmiştir. Tüm olgular için, İİAB örnekleri 20 gauge iğne ile alınmış ve KİB örnekleri 18 gauge iğne ile gerçekleştirilmiştir. İşlemlerden sonraki komplikasyonlar incelenmiştir. Akciğer adenokarsinomu, skuamöz hücreli karsinom veya küçük hücreli dışı karsinom örnek sonuçları moleküler test için potansiyel yeterlilik açısından kontrol edilmiştir. Lezyonların yeri, boyutu ve iğnenin akciğer parankimine nüfuz ettiği mesafe ölçülmüştür. Bulgular: Üç yüz dört vaka dahil edildi (90 KİB ve 214 İİAB). İİAB vakalarının %94,3'ünde (214'ün 202'si) ve KİB vakalarının %94,4'ünde (90'ın 85'i) spesifik bir tanıya ulaşıldı. Primer akciğer adenokarsinomları veya küçük hücreli dışı karsinomlar için, ince iğne aspirasyon biyopsisi vakalarının %98'inde (178'in 176'sı) ve KİB vakalarının %96'sında (61'in 59'u) Moleküler inceleme için yeterli doku elde edildi. Biyopsi prosedürü sırasında ve biyopsiden sonra En sık görülen komplikasyon pnömotoraks (%9,3 İİAB için , %12,2 KİB için) ve parankimal hemoraji (%2,8 İİAB ve %11,1 KİB) idi. Spesifik tanıya ulaşmak (p= 0,986, Fisher kesin testi) veya moleküler çalışmalar için yeterli doku sağlamak (p= 0,166) açısından iki prosedür arasında istatistiksel bir fark bulunmadı. Her iki prosedür için de pnömotoraks ile lezyon boyutu (p=0,023), geçilen parankimin mesafesi (p=0,004) arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Sonuç: Hem BT kılavuzluğundaki ince iğne aspirasyon biyopsisi hem de kesici iğne biyopsisi, spesifik tanıya ulaşmak ve moleküler çalışmalar için yeterli doku sağlamak açısından aynı değere sahiptir. Ayrıca, her ikisi de invaziv cerrahi prosedürlere olan ihtiyacı azaltmaktadır. BT kılavuzluğundaki ince iğne aspirasyon biyopsisinin, kesici iğne biyopsisine göre daha ucuz olması nedeniyle klinisyen açısından öncelikli bir tercih nedeni olarak göz önünde bulundurulmalıdır. Anahtar Kelimeler : Transtorasik kesici iğne biyopsisi , İnce iğne aspirasyon biyopsisi , Moleküler test.
Özet (Çeviri)
Introduction : Computed tomography (CT)– guided transthoracic core needle biopsy (CNB) and fine-needle aspiration biopsy (FNA) are important procedures used to diagnose lung cancer. Nowadays, it has become necessary to perform molecular testing on biopsy samples to identify driver mutations of lung cancer and enable oncologists to select proper treatment. This study aimed to determine the difference between the two procedures in terms of diagnostic value, complication and samples adequacy for molecular testing. Methods: This single-center, retrospective study was conducted at the Department of Pulmonology in the University of Health Sciences Turkey, Basaksehir Cam and Sakura City Hospital between January 2021 and December 2023. During this period, 304 lung lesions were sampled by CT-guided fine-needle aspiration biopsy or core needle biopsy. For all cases, fine-needle aspiration biopsy samples were obtained with a 20 gauge needle, and core needle biopsy samples were performed with a 18 gauge. Complication after procedures were reviewed. Samples results with lung adenocarcinoma, squamous cell carcinoma or non-small cell carcinoma were checked for potential adequacy for molecular testing. The location of the lesions, size and the distance the needle penetrated the lung paranchyma were measured. Results : Three hundred four cases included ( 90 core needle biopsy and 214 fine-needle aspiration biopsy). A specific diagnosis was reached in 94.3% of FNA cases (202 of 214) and 94.4% of CNB cases (85 of 90). For primary lung adenocarcinomas or non-small cell carcinoma, adequate tissue remained to perform molecular studies in 98% of fine-needle aspiration biopsy cases (176 of 178) and 96% of core needle biopsy cases (59 of 61). During a biopsy procedure and after a biopsy, the most complication were pneumothorax (9.3% for fine-needle aspiration biopsy and 12.2% for core needle biopsy) and parenchymal hemorrhage (2.8% for fine-needle aspiration biopsy and 11.1% for core needle biopsy). No statistical difference was found among the two procedure for reaching spesific diagnosis (p= 0.986, Fisher exact test) or providing sufficient tissue for molecular studies (p=0.166). A significant difference was found between pneumothorax and lesion size (p=0.023) and distance of parenchyma crossed (p=0.004) for both procedure. Conclusion: Both CT-guided fine-needle aspiration biopsy and core needle biopsy have the same value to reach spesific diagnosis and sufficient tissue for molecular studies. Furthermore , both reducing the need for invasive surgical procedures. Still put in consideration ,CT-guided fine-needle aspiration biopsy predicted to be less costly than core needle biopsy.