Diffüz parankimal akciğer hastalığı olan hastaların tanısında bilgisayarlı tomografi eşliğinde transtorasik akciğer biyopsisinin yeri
The diagnostic yield of computed tomography (CT) guided tru-cut transthoracic lung biopsy in the diagnosis of diffuse parenchymal lung diseases
- Tez No: 702813
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEZA UĞURMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı tomografi, Diffüz parankimal akciğer hastalıkları, Tanı yöntemleri, Transtorasik biyopsi, Tru-cut, Computed tomography, Diffuse parenchymal lung diseases, Diagnose methods, Transthoracic lung biopsy, tru-cut (core)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş: Diffüz parankimal akciğer hastalıkları (DPAH), birbirinden farklı etyolojik, klinik, radyolojik ve histopatolojik özellikler taşıyan heterojen bir hastalık grubunu kapsamaktadır. DPAH tanısında klinik, radyolojik ve histopatolojik özelliklerinin değerlendirildiği multidisipliner bir yaklaşım esastır. Multidisipliner yaklaşıma rağmen hastaların önemli bir bölümünde histopatolojik tanı gerekir. Cerrahi akciğer biyopsisi DPAH hastalarının histopatolojik tanısında altın standart tanı yöntemidir fakat işlem invaziv bir işlemdir, komplikasyon ve mortalite riskleri taşır. Bu sebeple daha az invaziv alternatif tanı yöntemlerine ihtiyaç vardır. Amaç: Çalışmamızda akciğer dokusu elde edebilmek için kullanılan minimal invaziv bir işlem olan bilgisayarlı tomografi (BT) eşliğinde yapılan tru-cut (kor) transtorasik akciğer biyopsisinin (TTAB), diffüz parankimal akciğer hastalıkları tanısındaki yeri, işlemin tanı başarısı ve güvenilirliğini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi, Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde, Ağustos 2016-Nisan 2020 tarihleri arasında; Göğüs Hastalıkları kliniğine başvurmuş, çekilen toraks BT'de ön planda diffüz parankimal akciğer hastalığı ile uyumlu olabilecek bulgular saptanıp kesin tanı konulamamış, kesin tanı konulması amacıyla BT eşliğinde TTAB yapılmış 34 hasta ve bu hastalara ait 35 biyopsi işlemi çalışmaya alındı. Hastaların demografik verileri, radyoloji bulguları, biyopsilerin histopatolojik inceleme sonuçları, biyopsi işleminin tanı başarısı ve komplikasyonları analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 58,5 ± 14,9 (20-82) olarak tespit edildi. Hastaların %57,1'i kadın, %42,9'u erkekti. Çalışmamızda incelediğimiz DPAH ön tanısı ile BT eşliğinde yapılan 35 TTAB'ın 13'ü (%37,1) histopatolojik olarak kesin spesifik tanı, 11'i (%31,4) histopatolojik olarak olası tanı ile sonuçlandı. Yapılan biyopsilerin 12'si (%34,3) DPAH tanısı ile sonuçlanırken, 1 (%2,9) biyopsi akciğer kanseri (adenokarsinom) olarak tespit edilmiştir. Yapılan biyopsiler sonrası, işlemin toplam komplikasyon oranı %37,2 (13 hasta), minör komplikasyon oranı %20 (n=7), müdahale gerektiren majör komplikasyon oranı %17,1 (n=6) saptandı. İşlemin toplam pnömotoraks oranı %20 (n=7), müdahale gerektirmeyen minör pnömotoraks oranı %8,6 (n=3), toraks tüpü ile drenaj uygulanan majör pnömotoraks oranı %11,4 (n=4), toplam parankimal hemoraji oranı %17,1(n=6), kendi kendini sınırlayan minimal hemoraji oranı %11,4 (n=4), müdahale gerektiren masif kanama olarak %5,7 (n=2) olarak tespit edilmiştir. Biyopsi yapılan hastalar arasında işleme bağlı ölüm saptanmamıştır. Sonuç: Bilgisayarlı tomografi eşliğiyle yapılan tru-cut transtorasik akciğer biyopsisiyle diffüz parankimal akciğer hastalıkları tanısı güvenli bir şekilde koyulabilir fakat yapılacak yeni çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Diffuse parenchymal lung diseases (DPLDs) include a heterogeneous group of diseases with different etiological, clinical, radiological and histopathological features. In establishing the diagnosis of DPLDs, it is essential to have a multidisciplinary approach based on clinical, radiological and histopathological findings. Despite the multidisciplinary approach, obtaining histopathological diagnosis is required in a significant number of patients. Surgical lung biopsy is the gold standard when establishing the histopathological diagnosis of DPLDs patients. However, it is an invasive procedure, it carries risk of complications and mortality. Therefore, less invasive methods are needed as alternatives. Objective: In our study, it is aimed to investigate the diagnostic yield, success and reliability of computed tomography (CT) guided tru-cut (core) transthoracic lung biopsy (TNB), which is a minimally invasive method for obtaining lung tissue in the diagnosis of diffuse parenchymal lung diseases. Methods: 34 patients and 35 biopsy procedures of these patients were included in this study, whose thorax CT showed non-diagnostic findings that might be compatible with diffuse parenchymal lung disease in the foreground and to whom CT-guided TLB procedures were performed afterwards to establish a final diagnosis. All patients had been admitted to the University of Health Sciences, Ankara Atatürk Chest Diseases and Thoracic Surgery, Health Application and Research Center, Chest Diseases Clinic between August 2016-April 2020. Demographic data of the patients, radiological findings, histopathological examination results of the biopsies, diagnostic success and complications of the biopsy procedure were analysed. Results: The age average of the patients included in the study was 58.5 ± 14.9 (20-82). 57.1% of the patients were female and 42.9% were male. Within 35 CT guided TNB with pre-diagnosis of DPLDs examined in our study,13 (37.1%) of them showed histopathological definitive specific diagnosis and 11 (31.4%) of them showed histopathological probable diagnosis. While 12 (34.3%) of the biopsies showed diagnosis of DPLDs, 1 (2.9%) biopsy showed lung cancer (adenocarcinoma). After the biopsies, the overall complication rate of the procedure was 37.2% (13 patients), the minor complication rate was 20% (n=7) and the major complication rate requiring intervention was 17.1% (n=6). The overall pneumothorax rate of the procedure was 20% (n=7), the rate of minor pneumothorax with no intervention was 8.6% (n=3), the rate of major pneumothorax with drainage by a thorax tube was 11.4% (n=4), the rate of total parenchymal haemorrhage was 17.1% (n=6), self-limiting minimal haemorrhage rate 11.4% (n=4), massive bleeding with no intervention 5.7% (n=2). No procedure-related death was found among the patients who underwent biopsy. Conclusions: Diffuse parenchymal lung diseases can be diagnosed safely with CT-guided tru-cut transthoracic lung biopsy, but it needs to be supported by new studies.