Zebidî'nin Reddu'l-İ'tiradât Ala tefsiri Ebissuud adlı eserin tahkiki
Refutation of objections to the interpretation of Abi Al-saud (investigation)
- Tez No: 899084
- Danışmanlar: بروف. الدكتور. VEYSEL GÜLLÜCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Ebussuûd, Zebidî, İ'tiradât, Yazma Eser, Tahkik, Tafsir, Ebussuûd, Zubaidi, Objections, Manuscript, Tahqik
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 343
Özet
Şeyhülislâm Ebussuûd Efendi, Sultan Selim ve Sultan Süleyman zamanlarında on yedi sene müderrislik, altı sene kadılık, sekiz sene kazaskerlik otuz küsur sene şeyhülislâmlık yapmış, dolayısıyla altmış küsur yıl Osmanlı ilim, kültür ve hukuk hayatında etkin rol oynamış bir şahsiyettir. Ebussuûdun İslâmi ilimlerle ilgili pek çok eseri vardır. İrşadü'l-akli's-selim ilâ mezâyâ'lKitâbil-kerîm adlı tefsiri bu eserler içinde önemli bir yere sahip olup geçmişte ve günümüzde pek çok araştırmalara konu olmuş ve doktora seviyesinde incelenmiştir. Bu tefsirle alakalı eski çalışmalardan birisi de Zebîdî'nin Reddu'l-İ'tiradât âlâ Tefsiri Ebissuûd adlı eseridir. Bu eserde müellif, Ebussuûd tefsirine yönelik itirazları ele almıştır. Bu çalışmamızın amacı böylesine değerli bir yazma eseri tozlu raflardan çıkarıp ilim dünyasının nazarlarına sunmaktır. Böylece İslamî eserler alanına değerli bir eser daha eklenebilecektir.
Özet (Çeviri)
Shaykh al-Islam Ebussuud Effendi's is a person who worked as a mudarris for seventeen years, as a judge for six years, as a kadi for eight years, as a Shaykh al-Islam for thirty-old years during the reigns of Sultan Selim and Sultan Suleiman, thus playing an active role in Ottoman science, culture and legal life for sixty-old years. Among these works, Zubaidi responded to objections to the interpretation of Abi AlSaud has been the subject of academic and popular research; In addition to publishing his Tafsir as a whole, it has also been studied academically at the doctoral level. In this study, it has been tried to make some determinations about Ebussuud Effendi's life and works in the light of sources and manuscript library records. This study aims to take such a valuable manuscript from dusty shelves and present it to the eyes of the scientific world. Thus, another valuable work can be added to the Tafsir field belonging to the field of Islamic works.