Görsel algı kuramları bağlamında YouTube videolarının göstergebilimsel analizi: Metaverse örneği
Semiotic analysis of YouTube videos within the context of visual perception theories: The case of the Metaverse
- Tez No: 899205
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU GÜRDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Metaverse, Gestalt, Görsel Algı, Göstergebilim, Dijitalleşme, Artırılmış Gerçeklik, Sanal Gerçeklik, Karma Gerçeklik, Yapay Zekâ, Metaverse, Gestalt, Visual Perception, Semiotics, Digitalization, Augmented Reality, Virtual Reality, Mixed Reality, Artificial Intelligence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
İnsanoğlunun hemen hemen her evresinde artık teknoloji ve dijitalleşme temel yapı taşı haline gelmiştir. Teknolojik değişimlerle dijitallik günden güne evrim geçirerek daha da gelişmeye devam etmektedir. Dijitalliğin getirdiği farklı boyutlardan olan Metaverse evreniyle fiziksel bir evrenin ötesinde sanal bir yapıyla herkesin, her zaman, her yerde ve herkesle hayal ettiği her şeyi yapabileceği ortamlar hayata geçirilmiştir. Metaverse evreniyle birlikte algısal evren araçları olan Artırılmış Gerçeklik, Sanal Gerçeklik ve Karma Gerçeklik gibi kavramlar da gelişmeye başlamıştır. Günümüzde bu teknolojilerin en üstü kabul edilen Yapay Zekâ insanların zekasını taklit ederek artık pek çok alanda insanüstü bir seviyeye gelmiştir. Tüm bu evrenlerin bir de algılama yönü vardır ki o her insanda, her ortama ve şartlara göre değişiklik göstererek var olmaktadır. Tüm bunlar algının özellikleri konusunda etraflıca detaylandırılmıştır. Bu çalışma ile popüler Youtube videolarının dijital görüntü izleyicilerinin algısını arttırmadaki Göstergebilimsel göstergelerin ve Görsel Algı İlkerlerinin etkisi araştırılmıştır. Çalışmada Barış Özcan'ın Youtube kanalında 19 Eylül 2021 tarihinde yayınladığı“İnternetten Sonra Bu Gelecek! METAVERSE”isimli video ele alınmıştır. Videonun seçilen sekansları, Gestalt Algı Kuramı İlkeleri ve Roland Barthes'ın“Düz Anlam ve Yan Anlam”tekniğiyle analiz edilmiştir. Youtube videolarının dijital görüntü izleyicilerinin algısı üzerinde etkisi çerçevesinde temellendirilen çalışmanın amacı, Youtube videolarından yola çıkarak dijital görüntü izleyicilerinin görsel algısını nasıl şekillendirdiğini, Gestalt ve Göstergebilimsel analiz yöntemiyle ortaya çıkarmaktır. Bu çalışmanın Metaverse, Blok zinciri, Gestalt, Görsel Algı, Göstergebilim, Dijitalleşme, Artırılmış Gerçeklik, Sanal Gerçeklik, Karma Gerçeklik, Genişletilmiş Gerçeklik, Yapay Zekâ konularıyla ilgili çalışmalar yapmak isteyen araştırmacılara literatür katkısı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In almost every phase of human history, technology and digitalization have become fundamental building blocks. With technological changes, digitality continues to evolve and further develop day by day. Among the various dimensions brought by digitality, the Metaverse universe has emerged, enabling individuals to realize everything they imagine, beyond a physical universe, in a virtual space where they can interact with anyone, anytime, and anywhere. With the advent of the Metaverse universe, perceptual universe tools such as Augmented Reality, Virtual Reality, and Mixed Reality have also begun to evolve. Today, Artificial Intelligence, regarded as the pinnacle of these technologies, has surpassed human intelligence in many areas by imitating human cognitive abilities. All these universes also have a perceptual aspect that varies across individuals, environments, and conditions. These elements have been extensively detailed concerning the characteristics of perception. This study investigates the impact of semiotic signs and visual perception principles in enhancing the perception of digital video viewers in popular YouTube videos. The video titled“This Will Come After the Internet! METAVERSE,”published on Barış Özcan's YouTube channel on September 19, 2021, is examined in this study. Selected sequences from the video are analyzed using the principles of Gestalt Perception Theory and Roland Barthes'“Denotation and Connotation”technique. The purpose of this research, grounded in the influence of YouTube videos on the perception of digital video viewers, is to reveal how YouTube videos shape viewers' visual perception through Gestalt and semiotic analysis methods. It is believed that this study will contribute to the literature for researchers interested in Metaverse, Blockchain, Gestalt, Visual Perception, Semiotics, Digitalization, Augmented Reality, Virtual Reality, Mixed Reality, Extended Reality, and Artificial Intelligence.