Sinan Akyüz'ün romanları ve romancılığı üzerine bir inceleme
An analysis on Sinan Akyüz's novels and his novelism
- Tez No: 899378
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHMURAT ARIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sinan Akyüz, Roman Sanatı, Roman Yazarlığı, Materyal Unsurlar, Teknik Unsurlar, Sinan Akyüz, Novel Art, Novel Writing, Material Elements, Technical Elements
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 360
Özet
Sinan Akyüz'ün hayatı, sanatı ve romanlarının konu edildiği tezde, birinci bölümde; yazarın hayatı, roman sanatı ve yazarlık hakkında görüşlerine ve eserlerine; ikinci bölümde ise romanlarının teknik yönden incelenmesine yer verilmiştir. Birinci bölümde; Sinan Akyüz'ün hayatı, roman sanatı ve yazarlık hakkında görüşleri ve eserleri ele alınmıştır. Hayatı kısmında; Sinan Akyüz'ün ailesi, yaşamı, eğitim ve iş hayatı, katıldığı eğitimler, aldığı ödüllere dair bilgiler bulunmaktadır. Roman sanatı ve yazarlık hakkında görüşlerinde; TV ve sosyal medyada yer alan röportajlar ve yazara elektronik ortamda yöneltilen soru ve bunlara verilen cevaplardan edilen bilgilerden yararlanılmıştır. Roman yazarlığına nasıl başladığı, yazarlığa yönelik düşünceleri, yazma süreci, okuma ve okurla ilgili görüşlere yer verilmiştir. Daha sonra eserleri kronolojik olarak sıralanmıştır. İkinci bölümde ise Sinan Akyüz'ün romanları yer almaktadır. Akyüz'ün toplam 15 romanı bulunmaktadır. Romanlar; ele aldıkları konular ve roman kişilerinin durumuna göre üç grup hâlinde tasnif edilmiştir. Sonrasında tüm bu romanlar, Mehmet Tekin'in Roman Sanatı I: Romanın Unsurları adlı kitabı rehber edinilerek çözümlenmiştir. Sonuç bölümünde, eserlerin incelenmesi neticesinde elde edilen bulgular aracılığıyla yazarın romanları ve roman yazarlığına dair çıkarımlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the first chapter of the thesis, which deals with Sinan Akyüz's life, art and novels; the author's life, his views on the art of the novel and writing, and his works; In the second part, the technical analysis of his novels is included. In the first part; Sinan Akyüz's life, his views on novel art and writing, and his works are discussed. In his life section; There is information about Sinan Akyüz's family, life, education and business life, the trainings he attended and the awards he received. In his opinions about novel art and writing; Information obtained from interviews on TV and social media, as well as questions asked to the author electronically and the answers given to them, were used. How he started writing novels, his thoughts about writing, his writing process, and his views on reading and the reader are included. His works are then listed chronologically. The second section includes Sinan Akyüz's novels. Akyüz has a total of 15 novels. Novels; They are classified into three groups according to the subjects they cover and the situation of the novel's characters. Afterwards, all these novels were analyzed using Mehmet Tekin's book titled Roman Sanatı 1: Romanın Unsurları as a guide. In the conclusion section, inferences were made about the author's novels and novel writing through the findings obtained as a result of examining the works.