Kayseri Vilayet -İl gazetesine göre, çok partili hayata geçiş sürecinde Kayseri (1945-1950
According to the Kayseri Vilayet-İl newspaper Kayseri is in the process of transition to multi-party life (1945-1950)
  1. Tez No: 899541
  2. Yazar: HAMZA TÜRKEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP MURAT GEÇİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kayseri, Basın, Kayseri Vilayet-İl Gazetesi, Tarih, Kayseri, Press, Kayseri Vilayet – İl Newspaper, History
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Kayseri Vilayet – İl gazetesinin arşiv nüshaları incelenerek yapılan bu çalışma, söz konusu gazete ekseninde dönemin ruhunu okuyucuya sunarak bu konuda araştırma yapacak olanlar için bilgi kaynağı oluşturmayı hedeflemiştir. Kayseri Vilayet ve Kayseri İl gazetesi aktardığı haberleri sadece sosyal, iktisadi ve siyasi konularla kısıtlamamıştır. Edebiyat, şehrin tarihi, coğrafyası, eğitim, köycülük, hayvan ve insan sağlığı, kültür, ekonomi, dış politika, spor ve halkevi konferansları gibi bölgesel haberler ile Türkiye'deki gelişmelere ve dünyadaki gelişmelere yer verilmiştir. Bir şehrin tarihi yazılırken orada çıkan gazetelerin verdiği her türden bilgi, belge ve haberler önemli bir kaynak olarak kabul edilir ve kullanılır. Bu bağlamda Kayseri Vilayet ve Kayseri İl gazetesi de Kayseri'nin yerel ve ulusal düzeyde birçok meselesini ele alarak ortaya koymuştur. Bu çalışmada ilk olarak Türk basın tarihi ele alınmış ve daha sonra Kayseri Vilayet ve Kayseri İl gazetesinde 1945-1950 yılları arasında yayınlanan tarihî, ilmî, edebi, siyasi, iktisadi, sosyal ve kültürel haberler taranarak Kayserinin sosyal, siyasi, eğitim ve ekonomik yapısı ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, based on an examination of the archive issues of the Kayseri Vilayet and Kayseri İl newspapers, aims to provide a valuable resource for those conducting research on the period by presenting the spirit of the time through these publications. The Kayseri Vilayet and Kayseri İl newspapers did not limit their coverage to social, economic, and political matters; they also included a wide range of regional news on literature, the city's history, geography, education, rural life, animal and human health, culture, economy, foreign policy, sports, and halkevi (people's house) conferences, as well as developments in Turkey and around the world. When writing the history of a city, the information, documents, and news provided by local newspapers are considered important sources and are utilized accordingly. In this context, the Kayseri Vilayet and Kayseri İl newspapers have played a significant role in addressing many local and national issues concerning Kayseri. This study first addresses the history of Turkish press and then examines historical, scientific, literary, political, economic, social, and cultural news published in the Kayseri Vilayet and Kayseri İl newspapers between 1945 and 1950, revealing the social, political, educational, and economic structure of Kayseri during that period.