The effect of public expenditures and foreign direct investments on economic growth: The case of Iraq
Kamu harcamaları ve doğrudan yabancı yatırımlar ile ekonomik büyüme ilişkisi: Irak örneği
- Tez No: 899574
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIRIM DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: ARDL, Doğrudan yabancı yatırımlar, Ekonomik büyüme, Kamu harcamaları, ARDL, Economic growth, Foreign direct investments, Public expenditures
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kamu harcamaları, doğrudan yabancı yatırımlar ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki, bir ekonominin gelişimi ve istikrarı için çok önemlidir. Altyapı, eğitim ve sağlık hizmetlerine yönelik kamu harcamaları, verimliliği artırarak, işletme maliyetlerini düşürerek ve kalifiye işgücünün mevcudiyetini artırarak doğrudan yabancı yatırımları çeken elverişli bir ortam yaratır. Doğrudan yabancı yatırımlar da sermaye, teknoloji ve uzmanlık getirerek inovasyonu ve endüstriyel büyümeyi teşvik eder. Bu simbiyotik ilişki istihdamı artırarak, rekabet gücünü geliştirerek ve ekonomik büyümeyi artırarak ekonomik büyümeyi hızlandırır. Etkin kamu harcamaları, doğrudan yabancı yatırımların faydalarını artırarak sürdürülebilir ekonomik kalkınma ve refahı teşvik eden erdemli bir döngü yaratır. Bu tezde, Irak için 1973-2022 yıllarına ait kamu harcamaları ve doğrudan yabancı yatırımların ekonomik büyüme üzerindeki etkisi incelenmiştir. Analizde kullanılan veriler Dünya Bankası resmi web adresinden temin edilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi için ARDL modeli ve nedenselliğin irdelenmesi için de Toda-Yamamoto yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, değişkenler arasında uzun dönemli anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki bulunurken bağımlı değişken olan ekonomik büyüme ile bağımsız değişkenler arasında çift yönlü bir nedensellik ilişkinin varlığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The correlation between public expenditures, Foreign direct investments and economic growth are closely linked crucial for development and stability of an economy. Public expenditures on infrastructure, education, and healthcare create an enabling environment that attracts foreign direct investments by enhancing productivity, reducing operational costs, and increasing the availability of skilled labor. In turn, foreign direct investments bring in capital, technology, and expertise, fostering innovation and industrial growth. This symbiotic relationship accelerates economic growth by boosting employment, enhancing competitiveness, and increasing economic growth. Effective public spending amplifies the benefits of foreign direct investments, creating a virtuous cycle that drives sustained economic development and prosperity. In this thesis, the effects of public expenditures and foreign direct investments on economic growth for Iraq for the years 1973-2022 were examined. The data used in the analysis were obtained from the official website of the World Bank. The ARDL model was used to examine the relationship between the variables and the Toda-Yamamoto method was used to examine causality. According to the findings, a long-term significant and negative relationship was found between the variables, while a bidirectional causality relationship was found between the dependent variable, economic growth, and the independent variables.