Analysis of selected countries according to their energy consumption by cluster analysis k-means method
Kümeleme analizi k-ortalama yöntemi ile seçili ülkelerin enerji tüketimlerine göre incelenmesi
- Tez No: 899575
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAKİR İŞLEYEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Enerji tüketimi, Kümeleme Analizi, Nükleer enerji, Yenilenebilir enerji tüketimi, Energy consumption, Cluster analysis, Nuclear energy, Renewable energy consumption
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada, 2000 ve 2021 yılları için enerji tüketimlerine göre ülkeleri (Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Çin, Şili, Kolombiya, Danimarka, Mısır, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, Hindistan, Endonezya, İran, Irak, İtalya, Japonya, Kazakistan, Lüksemburg, Meksika, Yeni Zelanda, Hollanda, Norveç, Pakistan, Polonya, Portekiz, Rusya, İspanya, İsveç, İsviçre, Tayland, Türkiye, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Özbekistan) kümelemek amaçlanmıştır. Çalışmanın hedefi doğrultusunda, enerji tüketimini temsil etmek için nükleer enerji, kömür, petrol, doğalgaz, hidroelektrik ve yenilenebilir enerji tüketimi verileri kullanılmıştır. Kümeleme analizi sonucunda, 2000 ve 2021 yıllarında oluşan kümeler arasında ülkelerde farklılıklar olduğu belirlenmiştir. İran, Hollanda, Meksika ve Lüksemburg gibi ülkelerin 2000'de Küme 1'de yer alırken 2021'de Küme 2'ye geçmeleri, enerji tüketimindeki değişikliklerin karmaşıklığını göstermektedir. Bu değişimlerin nedenleri arasında enerji politikalarının değişmesi, ekonomik koşullar, uluslararası ilişkiler ve teknolojik ilerlemeler yer almaktadır. Kanada, Almanya, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık gibi ülkelerin 2000'de Küme 2'de yer alıp 2021'de Küme 1'e geçmeleri de çeşitli faktörlerin etkisiyle açıklanabilir. Bu faktörler arasında enerji politikalarındaki değişiklikler, ekonomik büyüme veya durgunluk, teknolojik ilerlemeler, uluslararası ticaret ilişkilerindeki değişimler ve çevresel etkiler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, countries (Australia, Austria, Azerbaijan, Belgium, Brazil, Bulgaria, Canada, China, Chile, Colombia, Denmark, Egypt, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, India, Indonesia, Iran, Iraq, Italy, Japan, Kazakhstan, Luxembourg, Mexico, New Zealand, the Netherlands, Norway, Pakistan, Poland, Portugal, Russia, Spain, Sweden, Switzerland, Thailand, Turkey, the United Kingdom, the United States, and Uzbekistan) were clustered based on their energy consumption for the years 2000 and 2021. In line with the objectives of the study, data on nuclear energy, coal consumption, oil consumption, natural gas consumption, hydropower consumption, and renewable energy consumption were used to represent energy consumption. The clustering analysis revealed differences between countries in the clusters formed between 2000 and 2021. The transition of countries such as Iran, the Netherlands, Mexico, and Luxembourg from Cluster 1 in 2000 to Cluster 2 in 2021 illustrates the complexity of changes in energy consumption patterns. Factors underlying these changes include changes in energy policies, economic conditions, international relations, and technological advances. Similarly, the transition of countries such as Canada, Germany, Italy, Spain, and the United Kingdom from Cluster 2 in 2000 to Cluster 1 in 2021 can be attributed to various factors such as changes in energy policies, economic growth or stagnation, technological progress, shifts in international trade relations, and environmental considerations.