Uluslararası hukuk komisyonu raporları ışığında bir uluslararası hukuk kaynağı olarak hukukun genel ilkeleri
The general principles of law as a source of international law according to the reports of internatinal law commission
  1. Tez No: 899668
  2. Yazar: ASLI ALGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA KATIMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası hukukun kaynakları, hukukun genel ilkeleri, Uluslararası Hukuk Komisyonu, Uluslararası Adalet Divanı Statüsü, Sources of international law, general principles of law, International Law Commission, Statute of the International Court of Justice
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, Uluslararası Adalet Divanı Statüsü'nün genel hukuk ilkelerini, bir uluslararası hukuk kaynağı olarak 38. maddesinde düzenlemesini ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Hukuk Komisyonu'nun ilgili raporlarını temel alarak hazırlanmıştır. Temel amacı, bir uluslararası hukuk kaynağı olarak hukukun genel ilkelerinin değerlendirilişine ilişkin, ilgili uluslararası yargı kararlarını ve doktrin görüşlerini aktarmak olan bu çalışmada Birleşmiş Milletler Uluslararası Hukuk Komisyonu'nun konu ile ilgili çalışmaları ele alınmaktadır. Çalışmamızda, uluslararası hukuk metinleri ve yargı kararlarında bir uluslararası hukuk kaynağı olarak yer bulan hukukun genel ilkelerine dair; unsurları, türediği hukuk dalına göre kategorizasyonu, diğer kaynaklar ile ilişkisi ve gelişimi hususları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared based on the regulation of general principles of law as a source of international law in Article 38 of the Statute of the International Court of Justice and the relevant reports of the United Nations International Law Commission. The main purpose of this study is to convey the relevant international court decisions and doctrinal views regarding the evaluation of general principles of law as a source of international law. The general principles of law included in international law texts and court decisions as a source of international law, their elements, their categorization according to the branch of law from which they are derived, their relationship with other sources and their development have been examined.