Exploring middle school teachers' visions and instructional practices of global citizenship education components in their classes
Ortaokul öğretmenlerinin küresel vatandaşlık eğitimi unsurlarına dair görüş ve öğretim uygulamalarının incelenmesi
  1. Tez No: 899711
  2. Yazar: ZİŞAN KÜL ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANİFE AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel vatandaşlık eğitimi, öğretim programı, ortaokul, Türkiye, Global citizenship education, curriculum, middle school, Türkiye
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu nicel araştırma Küresel Vatandaşlık Eğitimi (KVE) kavramını öğretmenler açısından incelemeyi amaçlamıştır. Bilgi, beceri, değer ve tutumlar düzeylerinde KVE ile ilintili unsurların özel bir okulun ortaokul öğretmenlerinin ders içi uygulamalarında ne sıklıkta yer aldığı ve KVE ile ilgili dersin içeriğine dair yeni konular saptanmaya çalışılmıştır. Araştırma deseni olarak kesitsel tarama deseni kullanılmıştır. Bu çalışmada veri toplama aşamasında kullanılmak üzere Oxfam (2015) KVE okul rehberini referans alarak Küresel Vatandaşlık Eğitimi Uygulanma Endeksini geliştirdim. Veri toplama aracı 4 adet açık uçlu ve 41 maddelik sıklık ölçen kapalı-uçlu maddelerden oluşmaktadır. Veri toplama aracı kurumsal şartlar gereği erişilebilir evrendeki tüm öğretmenlere (N=1444) bir defaya mahsus olmak üzere ve çevrimiçi ortamda uygulanmıştır. Ankete geçerli yanıt veren 140 gönüllü öğretmen çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Kapalı uçlu maddelerden elde edilen veriler tanımlayıcı istatistik, açık uçlu sorulardan elde edilen veriler ise tümevarımsal içerik analizi yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar KVE ile ilgili unsurlara tüm düzeylerde- bilgi, beceri, değer, tutumlar- tüm derslerde farklı sıklıklarda yer verildiğini göstermiştir. Tüm düzeylerde en yüksek ortalama Türkçe, en düşük ortalama ise Matematik öğretmenlerinden elde edilmiştir. Genel olarak, derslerde en az değinilen konular bilgi düzeyindeki sürdürülebilir kalkınma ve beceri düzeyindeki iletişim kategorilerinden, en sık değinilen konular ise değer ve tutumlar kategorisinden farklılıklara değer vermek ve sosyal adalet ve eşitliğe bağlılık kategorilerinde gözlemlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular KVE ile ilgili içeriğe az da olsa maruz kalmanın öğretmenlerin KV Eğitimini daha iyi anlamalarına yardımcı olabileceğini ve sınıflarında KV Eğitimine yer vermelerini teşvik edebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This quantitative research aimed to investigate the concept of Global Citizenship Education (GCE) from the perspectives of teachers. It attempted to figure out how frequently the components related to GCE are incorporated into the instructional practices of private middle school teachers at knowledge, skills, values, and attitudes levels, and to explore needs for the course content to integrate GCE. To address this purpose a cross-sectional survey research design was employed. I developed the Global Citizenship Education Integration Index (GCEII) which included 41 close-ended and 4 open-ended items taking Oxfam (2015) GCE school guide as a reference point to collect data. The instrument was administered to all teachers in the accessible population in an institutionalized private middle school, once only. 144 volunteer teachers working at middle schools affiliated with the institution responded to the instrument and 140 teachers meeting the participant requirements formed the sample of the study. Descriptive statistics and thematic analysis were employed to analyse the data. The overall findings showed that GCE components are integrated into lessons with different course credentials at all three levels in all lessons at differing degrees. Turkish teachers performed the highest and Math teachers obtained the lowest scores in all three levels. Overall, the least frequently addressed components clustered under the sustainable development and communication categories, whereas the most frequently addressed items were valuing diversity and commitment to social justice and equity. The findings suggested that even little exposure to GCE-related content could help teachers create classrooms to promote GCE and develop awareness of it.