Üniversite öğrencilerinin evlilik tutumları ile eş seçme stratejileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between university students' marriage attitudes and deceleration strategies
- Tez No: 899732
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFÜ ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: University students, marriage, marital attitudes, mate selection strategies
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinde evlilik tutumu ile eş seçme stratejilerinin ilişkisini incelemektir. Araştırma kapsamında üniversite öğrencilerinin evlilik tutumları ve eş seçme stratejileri; yaş, bölüm, cinsiyet, sınıf, ebeveynlerinin medeni durumu değişkenlerine göre aile kurumu ve güven, dini ve siyasi benzerlik, sosyoekonomik durum, benzerlik, bekaret, çocuk bakımı ve aşk alt boyutlarında ele alınmıştır. Araştırmada kolaylı örneklem yöntemi kullanılmıştır ve araştırmanın örneklemini 2023-2024 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Kocaeli ilinde üniversitede eğitim gören, çevrimiçi anket yoluyla ulaşılan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 285 öğrenci (186 kadın, 99 erkek) oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak; Kişisel Bilgi Formu, evlilik tutumunu ölçmek için Bayoğlu ve Atli tarafından 2014 yılında geliştirilen İnönü Evlilik Tutum Ölçeği (İETO) ve eş seçme stratejilerini ölçmek için Altuntaş ve Atli tarafından 2015 yılında geliştirilen Eş Seçme Stratejileri Envanteri (ESSE) kullanılmıştır. Verilerin analizinde Kruskal Wallis ve Mann Whitney U testleri kullanılmıştır ve elde edilen bulgulara göre; İETÖ toplam puanlarında ve ESSE ölçeğinin fiziksel özellik değişkeninde belirlenen farklılığın erkek katılımcıların daha yüksek puanlı olduğu görülürken, ESSE ölçeğinin toplam puanlarında, aile kurumu ve güven, sosyoekonomik durum, dini ve siyasi benzerlik, bekaret, çocuk bakımı ve aşk boyutlarında kadın katılımcıların puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulgular benzer alanyazın bağlamında ele alınmış ve bu alanda ileride araştırma yapacak bilim insanlarına yönelik öneriler sunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Üniversite öğrencileri, evlilik, evlilik tutumu, eş seçme stratejileri
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between marriage attitude and partner selection strategies in university students. Within the scope of the research, university students' marriage attitudes and partner selection strategies were considered in the sub-dimensions of family institution and trust, religious and political similarity, socioeconomic status, similarity, virginity, child care and love according to the variables of age, department, gender, class, marital status of their parents. The easy sampling method was used in the research and the sample of the research was made up of 285 students (186 women, 99 men) who were studying at a university in Kocaeli province during the spring semester of the 2023-2024 academic year, who were reached through an online survey and agreed to participate in the study. As data collection tools; the Personal Information Form, the Inönü Marriage Attitude Scale (IETO) developed by Bayoğlu and Atli in 2014 to measure marital attitudes and the Spouse Selection Strategies Inventory (ESSE) developed by Altuntaş and Atli in 2015 to measure spouse selection strategies were used. Kruskal Wallis and Mann Whitney U tests were used in the analysis of the data and according to the results obtained; It was seen that the difference determined in the total IETO scores and the physical characteristic variable of the ESSE scale was higher for male participants, while the total scores of the ESSE scale were higher for female participants in the dimensions of family institution and trust, socioeconomic status, religious and political similarity, virginity, child care and love. The findings obtained from the research have been considered in the context of similar literature and suggestions have been presented for scientists who will conduct future research in this field.