Akıcı okuma stratejilerinin okuma güçlüğü olan ortaokul öğrencilerinin okuma becerisi üzerindeki etkisi
The effect of fluent reading strategies on the reading skills of secondary school students with reading difficulties
- Tez No: 899962
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP CİN ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: akıcı okuma, okuma güçlüğü, yankılayıcı okuma, tekrarlı okuma, fluent reading, reading difficulty, resonant reading, repetitive reading
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı ortaokul 5. sınıf öğrencisinin sesli okuma hatalarını düzeltmede ve okuduğunu anlama becerisini geliştirmede yankılayıcı ve tekrarlı okuma yönteminin etkisini incelemektir. Yöntem: Bu araştırmada akıcı okuma stratejilerinden yankılayıcı ve tekrarlı okuma yöntemlerinin okuma güçlüğü olan ortaokul öğrencisi üzerindeki etkisini araştırmak için tek denekli araştırma deseni kullanılmıştır. Çalışma 2023-2024 eğitim- öğretim yılında Erzurum'da bir ortaokulda araştırmanın amacına uygun olarak seçilen bir öğrenciyle yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak Yanlış Analiz Envanteri, metinler ve ses kayıtları kullanılmıştır. Yanlış Analiz Envanteri'ne göre sesli okuma düzeyleri; serbest düzey, öğretim ve endişe düzeyi olarak üçe ayrılmaktadır. Toplanan veriler bu okuma düzeylerine göre değerlendirilmiştir. Bulgular: Uygulama sonuçlarına göre; öğrenci 2, 3, 4 ve 5. sınıf seviyelerinde uygulama öncesinde okuduğunu anlama düzeyinin düşük olduğu, yankılayıcı ve tekrarlı okuma yöntemiyle yapılan 32 saatlik öğretimin ardından okuduğunu anlama düzeylerinin her sınıf seviyesinde ilerleme gösterdiği görülmüştür. Yankılayıcı ve tekrarlı okuma yöntemiyle yapılan ve 8 hafta süren uygulama sonrasında tüm sınıf seviyelerinde okuduğunu anlama oranının yükseldiği belirlenmiştir. Akıcı okuma stratejileri kullanılarak yapılan uygulamanın; sesli okuma hatalarını azalttığı, okuma hızını artırdığı gözlemlenirken, okuduğunu anlama oranındaki artışın daha az olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Akıcı okuma stratejilerinden yankılayıcı ve tekrarlı okuma yöntemlerinin beşinci sınıf öğrencisine uygulanması sonucunda okuma hızında ve okuduğunu anlama oranında artış olduğu, sesli okuma hatalarını azaltarak okuma düzeyini geliştirdiği elde edilen bulgular sonucunda görülmüştür. Aynı zamanda elde edilen veriler neticesinde akıcı okuma stratejilerinin kullanımının okuma güçlüğü olan öğrencilerin okuma becerilerini geliştirmede etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine the effects of echoic and repetitive reading methods in correcting oral reading errors and improving reading comprehension skills of 5th grade secondary school students. Method: In this study, a single-subject research design was used to investigate the effects of echoic and repetitive reading fluent reading strategies on middle school students with reading difficulties. The study was conducted in a secondary school in Erzurum in the 2023-2024 academic year with a student selected in accordance with the purpose of the research. In the study, the Incorrect Analysis Inventory, texts and audio recordings were used as data collection tools. According to the Incorrect Analysis Inventory, oral reading levels are divided into three as free level, teaching level and anxiety level. The collected data were evaluated according to these reading levels. Findings: According to the application results, it was seen that the reading comprehension level of the students in the 2nd, 3rd, 4th and 5th grades was low before the application, and after 32 hours of teaching with the echoic and repetitive reading method, their reading comprehension levels improved at each grade level. It was determined that the reading comprehension rate increased at all grade levels after the 8-week application using the echoic and repeated reading method. While it was observed that the application using fluent reading strategies reduced oral reading errors and increased reading speed, it was determined that the increase in reading comprehension rate was less. Result: As a result of the application of the echoic and repetitive reading methods, which are among the fluent reading strategies, to the 5th grade student, it was seen as a result of the findings that there was an increase in the reading speed and reading comprehension rate, and that the reading level was improved by reducing the errors in oral reading. At the same time, as a result of the data obtained, it was concluded that the use of fluent reading strategies was effective in improving the reading skills of students with reading difficulties.