Aile içi problemlerin çözümünde manevî danışmanlık ve rehberlik: Strazburg'ta yaşayan Türk-Müslüman örneği
Spiritual counseling and guidance in solving family problems: The Turkish-Muslim case living in Strasbourg
- Tez No: 900115
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NACİ KULA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Manevî Danışmanlık ve Rehberlik, Aile İçi Problemler, Göçmenler, Aile Huzuru, Dinî Başa Çıkma, Spiritual Counseling and Guidance, Family Problems, Emigrants, Family Peace, Religious Coping
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 333
Özet
Bu çalışmada yurt dışında yaşayan Türk ve Müslüman göçmen ailelerin karşılaştıkları aile içi problemlerin belirlenmesi ve bu problemlerin çözümünde bir alternatif olarak manevî danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinden istifade edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, Fransa'nın Strazburg kentinde yaşayan Türk ve Müslüman göçmen ailelerin aile içi sorunları mülakat yöntemiyle tespit edilmiş ve elde edilen veriler ışığında geliştirilen manevî danışmanlık ve rehberlik hizmetleri modeli uygulanmıştır. Araştırma, modelin aile huzuru ve dinî başa çıkma düzeyleri üzerindeki etkilerini ölçmek amacıyla ön test ve son test yöntemini kullanmıştır. Çalışma, kuramsal çerçeve, saha çalışması ve bulguların değerlendirilmesi olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır. Kuramsal çerçevede dökümantasyon analizi yapılmış, saha çalışmasında ise nitel ve nicel yöntemler birlikte kullanılmıştır. Strazburg'da yaşayan 96 Türk ve Müslüman göçmenle yapılan yarı yapılandırılmış mülakatlar sonucunda aile içi sorunlar tespit edilmiştir. Bu sorunların çözümüne yönelik olarak geliştirilen manevî danışmanlık ve rehberlik modeli, mülakat yapılan 15 kadın göçmen ile 8 hafta boyunca çevrimiçi oturumlar şeklinde uygulanmıştır. Oturumların öncesinde ve sonrasında katılımcılara Aile Huzuru Ölçeği (AHÖ) ve Dinî Başa Çıkma Ölçeği (DBÇÖ) uygulanmış, elde edilen veriler istatistiksel analizlere tabi tutulmuştur. Analiz sonuçları, uygulanan modelin aile huzuru ve dinî başa çıkma düzeylerinde anlamlı bir iyileşmeye yol açtığını göstermiştir. Bu bulgular, yurt dışında yaşayan Türk ve Müslüman göçmen ailelerin sorunlarının çözümünde manevî danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin etkili olabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the intra-family problems faced by Turkish and Muslim migrant families living abroad and to explore the use of spiritual counseling and guidance services as an alternative approach to resolving these issues. In study, the family issues of Turkish and Muslim immigrant families living in Strasbourg, France, were identified through interviews, and a spiritual counseling and guidance model was developed based on the collected data. The research utilized pre-test and post-test methods to measure the model's impact on family harmony and religious coping levels. The study is organized into three main sections: the theoretical framework, fieldwork, and the interpretation of findings. The theoretical framework involved a document analysis, while the fieldwork employed both qualitative and quantitative methods. Semi-structured interviews were conducted with 96 Turkish and Muslim immigrants living in Strasbourg, which helped identify the family issues they faced. Based on these findings, a spiritual counseling and guidance model was developed and implemented with 15 female immigrants over eight weeks through online sessions. Before and after the sessions, participants were administered the Family Harmony Scale (FHS) and the Religious Coping Scale (RCOPE). The collected data were subjected to statistical analysis, and the results indicated that the implemented model led to significant improvements in family harmony and religious coping levels. These findings suggest that spiritual counseling and guidance services can be effective in addressing the issues faced by Turkish and Muslim immigrant families living abroad.