Görme ve ortopedik engele sahip olan bireylerin evlilik ve aile yaşamında yaşadığı sorunlar üzerine bir araştırma: Adana ili örneği
A research project on the challenges faced by individuals with visual and orthopaedic disabilities in the context of marriage and family life: A case study of Adana province
  1. Tez No: 900211
  2. Yazar: EDANUR SAĞIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEHBİ ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Görme ve Ortopedik Engelli, Evlilik ve Aile Yaşamı, Sorun, Visually and Orthopedically Handicapped, Marriage and Family Life, Problem
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Araştırmamız görme ve ortopedik engeli bulunan bireylerin evlilik yaşantısın bağlamında eş, çocuk, kök aile, akrabalar gibi sosyal çevrelerinde bulunan kimselerle yaşadıkları sorunları, sıkıntıları ve karşılaştıkları zorlukları ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Sosyal hizmet uygulamalarının temelinde bulunan anlayışlardan biri olduğu bilinen bireyi merkeze alarak çevresiyle birlikte incelemek anlayışıyla çalışma gerçekleştirilmiştir. Engelli olma hali, evlilik, sorunların ortaya çıkması ve bu sorunların kaynağı gibi olgular sosyal çevre veya bireyin şahsi fikirleri göz ardı edilmeksizin ortaya konulmalıdır. Amacımız doğrultusunda yöntem olarak örneklem grubu seçilirken amaçlı örnekleme yöntemlerinden olan kartopu örneklem yöntemi seçilmiştir. Örneklem grubumuzda 35 katılımcı bulunmakta olup 15 katılımcı görme engeline, 20 katılımcı ise engele sahiptir. Katılımcılarımızın 29' u erkek, 6' sı kadındır. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak veri toplanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesi ve yorumlanması kapsamında betimsel analiz yöntemi kullanılarak tema ve alt kategorilerde katılımcıların yanıtları bulgu olarak değerlendirilmiştir. Bulgular kısmında iç ve dış faktörler olarak iki tema belirlenmiştir. İç faktörler“öz yeterlik ve kişisel sorunlar”, dış faktörler“aile büyüklerinin müdahalesi, evlilik öncesi ve boşanma sürecindeki sorunlar, evlilik doyumu, iletişim sorunları ve çatışma, eşler arası ve çocuk ilişkisinde sorunlar”alt kategorilerinde tarafımızca hazırlanan soruların yanıtları değerlendirilmiştir. Bulgularımız arasında; engel durumlarının evlilik yaşantılarına olumsuz yönde etki ettiği, çocuk yetiştirme sürecinde bakım vermede eşiyle fikir ayrılıklarının oluşması ve ekonomik koşullar nedeniyle zorluklarla karşıladığını, evlilik öncesi süreçte eş seçiminde ön yargıyla yaklaşımların bulunduğunu sorun olarak katılımcılarımızın çoğu tarafından belirtilmektedir. Ayrıca belirtilen her bir alt kategoride katılımcılarımızın evlilik-aile yaşantısı kapsamında karşılaştığı sorun, zorluk bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The objective of our research was to identify and analyze the challenges, obstacles, and difficulties encountered by individuals with visual and orthopedic disabilities in the context of their marital relationships with individuals in their social environment, including their spouses, children, extended family, and relatives. The study was conducted with the objective of examining the individual, which is recognized as one of the fundamental tenets of social service practices, in conjunction with the individual's surrounding environment. It is essential to elucidate the phenomenon of disability, the institution of marriage, the emergence of problems, and the source of these problems without overlooking the social environment or the personal opinions of the individual. In alignment with our objective, we employed a combination of snowball and purposive sampling techniques to identify and select our sample group. Our final sample consisted of 35 individuals, 15 of whom reported visual impairment and 20 of whom identified as having disabilities. Of our participants, 29 were male and 6 were female. We conducted semi-structured interviews to collect data, which we then analyzed using a descriptive approach. This involved organizing and interpreting the participants' responses in terms of themes and subcategories. In the findings section, two themes were identified as internal and external factors. The responses to the questions we had prepared were evaluated according to the following subcategories of internal factors:“self-efficacy and personal problems”and external factors:“intervention of family elders, problems before marriage and in the divorce process, marital satisfaction, communication problems and conflict, problems in spousal and child relationships.”The majority of participants indicated that their disabilities had a detrimental impact on their marital lives. They also reported disagreements with their spouses regarding caregiving during childrearing, economic challenges, and the prevalence of prejudiced attitudes in the selection of a spouse during the premarital period. Furthermore, participants encountered a range of problems and difficulties within the context of marriage and family life across all identified subcategories.