Serum azurosidin düzeylerinin nstemı tanısını öngörmedeki faydasının değerlendirilmesi
Evaluation of serum azurocidin levels in predicting nstemi diagnosis
  1. Tez No: 900240
  2. Yazar: MERVE RUVEYDA ÖZBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASIM KALKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Kardiyoloji, Emergency Medicine, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: NSTEMI, Azurosidin, Heparin Bağlayıcı Protein, biyobelirteç, NSTEMI, Azurocidin, Heparin-Binding Protein, biomarker
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Giriş ve Amaç: AKS (akut koroner sendrom) tiplerinden biri olan NSTEMI, erken tanı ve tedavi ile mortalite ve morbidite oranları düşürülebilen bir hastalıktır (1). Erken tanı koymamızı sağlayabilecek bazı biyobelirteçlerin kullanılması ve aynı zamanda acil servislerde NSTEMI olmayan hastaların ayıklanabilmesi bu konuda hekimlere yardımcı olabilir. Çalışmamızda; serum azurosidin düzeylerinin acil servise başvuran hastalarda NSTEMI tanısını öngörmedeki faydasının belirlenmesi ve yeni bir biyobelirteç olarak kullanılabilme potansiyelini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Prospektif ve gözlemsel olarak yapılan bu çalışmada; 11 Kasım 2023 – 29 Şubat 2024 tarihleri arasında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran hastalardan alınan anamnez ve hastalara yapılan fizik muayene sonrası bu hasta grubuna çekilen EKG ve yapılan hematolojik ve biyokimyasal kan tetkikleri sonrasında NSTEMI tanısı alan hastalar ile sağlıklı kontrol grubunun serum azurosidin (heparin bağlayıcı protein) düzeyleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya NSTEMI tanısı almış 64 hasta ve 64 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Hasta grubunda yaş, kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksektir(p0.05). Serum azurosidin düzeyleri NSTEMI hastalarında semptom ve komorbiditeler açısından anlamlı bir farklılık göstermemiştir (her biri için p>0.05). GLM modeli ile grup, cinsiyet ve yaşın azurosidin düzeyleri üzerindeki etkileri incelendiğinde; hasta grubunun, kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede daha düşük azurosidin seviyesine sahip olduğu görülmüştür (r=-172.11, p = 0.003). Erkeklerin serum azurosidin düzeyleri kadınlara göre istatistiksel olarak daha düşük bulunmuştur ve aralarında negatif yönlü hafif derecede korelasyon tespit edilmiştir (r=-129.33, p = 0.005). Grup ve cinsiyet etkileşimi de anlamlı bulunmuş ve bu etkileşimin azurosidin seviyelerini etkilediği belirlenmiştir (r = 11.87, p = 0.033). Yaş değişkeni ise istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır (p = 0.12). İkili karşılaştırmalarda, 6 kadınlarda hasta ve kontrol grupları arasında azurosidin düzeyleri açısından anlamlı bir fark gözlenmiştir (p=0.050). NSTEMI olan kadınlar, kontrol grubundaki kadınlara kıyasla anlamlı şekilde daha düşük seviyelere sahiptir. Diğer ikili karşılaştırmalarda ise anlamlı bir fark saptanmamıştır (her biri için p>0.05). Sonuç: Çalışmamızın bulgularına göre, NSTEMI tanısı almış hastalarda serum azurosidin düzeylerinin anlamlı derecede düşük olduğu tespit edildi. Elde ettiğimiz bulgular doğrultusunda serum azurosidin düzeylerinin NSTEMI hastalarının tanısını öngörmede anlamlı bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: NSTEMI (Non-ST-Elevation Myocardial Infarction), one of the types of acute coronary syndrome (ACS), is a condition where mortality and morbidity rates can be reduced with early diagnosis and treatment (1). The use of certain biomarkers that can aid in early diagnosis and the ability to triage patients without NSTEMI in emergency departments can assist healthcare professionals. In our study, we aimed to determine the benefit of serum azurocidin levels in predicting NSTEMI diagnosis in patients presenting to the emergency department and to explore its potential as a new biomarker. Methodology: This prospective and observational study was conducted between November 11, 2023 and February 29, 2024. Serum Azurocidin (heparin-binding protein) levels were compared between patients diagnosed with NSTEMI and a healthy control group, following the collection of anamnesis and physical examination of patients presenting to the Emergency Department of Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital, along with routine EKG, hematological, and biochemical blood tests. Results: The study included 64 patients diagnosed with NSTEMI and 64 healthy controls. The age of the patient group was significantly higher compared to the control group (p0.05 for each). Serum azurocidin levels did not show significant differences in terms of symptoms and comorbidities in NSTEMI patients (p>0.05 for each). When examining the effects of group, gender, and age on azurocidin levels using a GLM model, it was found that the patient group had significantly lower azurocidin levels compared to the control group (r=-172.11, p=0.003). Serum azurocidin levels were statistically lower in males compared to females, with a negative mild correlation observed between them (r=-129.33, p=0.005). The interaction between group and gender was also significant and affected azurocidin levels (r=11.87, p=0.033). The age variable was not statistically 8 significant (p=0.12). In pairwise comparisons, a significant difference in azurocidin levels was observed between the patient and control groups among females (p=0.050); female NSTEMI patients had significantly lower levels compared to the control group females. No significant differences were found in other pairwise comparisons (p>0.05 for each). Conclusion: According to the findings of our study, serum azurocidin levels were significantly lower in patients diagnosed with NSTEMI. Based on these findings, we believe that serum azurocidin levels could be a significant biomarker for predicting NSTEMI diagnosis.