Kerkük bilmeceleri üzerine Bir inceleme
An Evaluation on Kirkuk riddles
- Tez No: 900599
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kerkük Türkleri, sözlü kültür, bilmece, bilmece geleneği, Kirkuk Turks, oral culture, riddle, riddle tradition
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Toplumların sözlü kültür geleneği içerisinde yarattıkları bilmeceler, onların, hayata, tabiata, dine ve insana bakış açılarını ve deneyimlerini yansıtması açısından önemlidir. Bir toplumun, tarihini, kültürünü ve yaşayışını yansıtan edebi ürünlerden biri olan bilmeceler tarihsel süreç boyunca Türk kültür ve edebi hayatı içinde önemli bir yere sahip olmuş, Türk kültür hayatında bir eğlence biçimi olarak vazife görmenin yanında bir eğitim aracı olarak zekayı ve muhakeme gücünü ölçmek amacıyla da kullanılmıştır. Bu çalışma, Irak'ın Kerkük bölgesinde yaşayan, Kerkük Türklerinin bilmeceleri üzerine yapılan bir incelemedir. Çalışmada incelemiş olduğumuz bilmece metinleri, Aydın Kerkük'e ait“Irak Türkmen Ağzında Bilmece”adlı kitaptan alınmıştır. Bu bilmece metinleri, ilk olarak Arap harflerinden Latin harflerine transkribe edilmiştir. Metin merkezli inceleme metodu kullanılmış olan bu çalışmada Kerkük bölgesinde sözlü gelenek yoluyla nesilden nesile aktarılan bilmecelerin sınıflandırılması ve çözümlenmesi yapılmıştır. Farklı bir coğrafyada ve farklı kültürlerle iç içe olan Irak Kerkük Türklerine ait bilmeceler şekil, muhteva, işlev, yaratım ve aktarım özellikleri açısından incelenmesidir.
Özet (Çeviri)
The riddles created by societies within the oral culture tradition are important in terms of reflecting their perspectives and experiences on life, nature, religion and humanity. Riddles, which are one of the literary products that reflect the history, culture and life of a society, have had an important place in Turkish cultural and literary life throughout the historical process. In addition to serving as a form of entertainment in Turkish cultural life, they are also used as an educational tool to measure intelligence and reasoning power. has been used. This study is an examination of the riddles of Kirkuk Turks living in the Kirkuk region of Iraq. The riddle texts we examined in the study were taken from the book titled“Riddle in Iraqi Turkmen Dialect”by Aydın Kirkuk. These riddle texts were first transcribed from Arabic letters into Latin letters. In this study, where the text-centered analysis method was used, the riddles transmitted from generation to generation through oral tradition in the Kirkuk region were classified and analyzed. The riddles of Iraqi Kirkuk Turks, who live in a different geography and are intertwined with different cultures, are examined in terms of form, content, function, creation and transfer features.