Sınava hazırlanan öğrenci velilerinin yükümlülüklerinin incelenmesi
Obligations of parents of students preparing for exams
  1. Tez No: 900598
  2. Yazar: BİLGE NUR DABANIYASTI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sınav Kaygısı, Verimli Ders Çalışma, Hedef Oluşturma, Motivasyon, Çalışma Ortamı, Mentorluk Hizmeti Verme, Exams Anxiety, Studying Efficiently, Creating Goals, Vital Support, Motivation, Working Environment, Mentoring Servıce
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Hayatın her aşamasında karşı karşıya kalınan sınavlar küçük yaşlardan itibaren çocukların hayatlarının şekillenmesinde önemli bir etken olmuştur. Ülkemizde bir eğitim kademeleri arasında geçiş yapmak için uygulanan sınavlara aileler tarafından önemli görülmektedir. Ailelerin ve toplumun sınavlara yüklediği anlam öğrencilerin sınav kaygısı yaşamasına neden olmaktadır. Öğrencilerin sınav sürecinde yaşadıkları kaygıyla baş edebilmeleri için okul dışında en çok vakit geçirdikleri ailelere önemli sorumluluklar düşmektedir. Örneğin öğrenci için sürecin daha kolay ilerlemesi adına öğrenciye gerekli psikolojik ve fiziksel ortam sağlanmalıdır. Bu çalışmada sınava hazırlanan öğrenci velilerinin yükümlülüklerini belirlemek ve ifade ettikleri yükümlülüklerinin önem sırasına göre incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada amaçlı örneklem yöntemi ile belirlenen 6'sı kadın 4 'ü erkek olmak üzere 10 öğrenci velisi ile görüşülmüştür. Yapılan görüşmede araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış kişisel bilgi formu ile velilere yönlendirilen veri toplama aracı kullanılmıştır. Araştırmada nitel bir çalışma deseni olan olgu bilim (fenomonoloji) deseninden faydalanılmıştır. Elde edilen bulgular analiz edilirken içerik analizi yaklaşımı kullanılmıştır. Elde edilen veriler uzman görüşüne sunulmuştur. Alınan dönütlere göre düzenlemeler yapılmış ve geçerlik güvenirlik sağlanmıştır. Araştırma sonucunda velilerin yükümlülükleri 20 ayrı kod tanımlanmıştır. Velilerin yükümlülükleri“Psikolojik İyi Oluş Halini Destekleme”,“Okul-Aile İşbirliğinin Geliştirilmesi”,“Fiziksel Öğrenme Ortamını Geliştirme ve Kolaylaştırıcı Olma”,“Ekonomik Destek Sağlama”ve“Mentorluk Hizmeti Verme”teması altında ifade edilmiştir. Elde edilen bulgular ilgili literatür kariyer danışmanlığı ve eğitsel uygulamalar bağlamında tartışılmıştır. Ailelere ve kurumlara gerekli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Exams encountered at every stage of life have played a significant role in shaping children's lives from a young age. In our country, exams that are administered for transitioning between educational stages are considered important by families. The significance that families and society place on these exams causes students to experience exam anxiety. To help students manage the anxiety they experience during the exam process, families, who are the primary support system outside of school, have important responsibilities. For example, providing the necessary psychological and physical environment can facilitate the process for the student. This study aims to identify the responsibilities of parents whose children are preparing for exams and to examine these responsibilities in order of their importance. The study involved interviews with 10 parents (6 female, 4 male) selected through purposive sampling. A semi-structured personal information form prepared by the researcher and a data collection tool directed at the parents were used in the interviews. The research utilized a qualitative research design, specifically phenomenology. The obtained findings were analyzed using content analysis. The data were presented to experts, and revisions were made based on their feedback to ensure validity and reliability. As a result of the study, the responsibilities of parents were categorized into 20 separate codes. These responsibilities were expressed under the themes of“Supporting Psychological Well-being,”“Improving School-Family Cooperation,”“Enhancing and Facilitating the Physical Learning Environment,”“Providing Economic Support,”and“Providing Mentorship Services.”The findings were discussed in the context of relevant literature, career counseling, and educational practices. Recommendations were made for families and institutions.