Meme kanseri nedeniyle cerrahi girişim uygulanan hastalarda duygusal öz farkındalık, öz şefkat ve ruhsal iyileşme arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between emotional self awareness, self compassion, and mental recovery in patients undergoing surgery for breast cancer
  1. Tez No: 900620
  2. Yazar: İREM KUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: kanser, meme kanseri, duygusal öz farkındalık, öz şefkat, ruhsal iyileşme, cancer, breast cancer, emotional self awareness, self compassion, mental recovery
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Meme Kanseri Nedeniyle Cerrahi Girişim Uygulanan Hastalarda Duygusal Öz Farkındalık, Öz Şefkat ve Ruhsal İyileşme Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi Amaç: Bu araştırmanın amacı meme kanseri tanısı nedeniyle cerrahi işlem uygulanan hastalarda duygusal öz farkındalık, öz şefkat ve ruhsal iyileşme arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı kesitsel tipte olan bu araştırma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi Meme Cerrahisi Kliniğinde, Eylül 2023-Mart 2024 tarihleri arasında meme kanseri tanısı ile ameliyat olan 174 kadın hasta ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak Tanıtıcı Veri Formu, A-Duygusal Öz Farkındalık Ölçeği-10 (DÖFÖ), Öz Anlayış Ölçeği (ÖAÖ) ve Ruhsal İyileşme Ölçeği (RİÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizleri SPSS (22.0) (Statistical Package for Social Science) programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırma kapsamındaki tanımlayıcı bulgular yüzde, frekans, minimum, maksimum, ortalama ve standart sapma değerleri ile gösterilmiştir. İki grup ortalamalarının karşılaştırılması için bağımsız örneklem t testi ve ikiden fazla grup ortalamasının karşılaştırılması için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamındaki hastaların DÖFÖ puan ortalamaları 32,48±3,73, ÖAÖ puan ortalamaları 78,00±9,36 ve RİÖ puan ortalamaları 90,24±13,12 olarak bulunmuştur. Hastaların eğitim durumu ve hormon tedavisi alma durumuna göre DÖFÖ puan ortalamaları arasında; gelir durumu ve kemoterapi tedavisi alma ile ÖAÖ puan ortalamaları arasında; gelir durumu ile RİÖ puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Hastaların duygusal öz farkındalık ve öz şefkat puanları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p=0.0010,05). Sonuç: Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, meme kanseri tanılı hastalarda duygusal öz farkındalık ve öz şefkat düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif bir ilişki vardır, duygusal öz farkındalıkları arttıkça öz şefkat düzeyleri artmaktadır. Duygusal öz farkındalık ve öz şefkat ile ruhsal iyileşme arasında anlamlı bir ilişki olmamasına karşın, duygusal öz farkındalık ve öz şefkat değişkenlerinin birbiri ile anlamlı ilişkisi nedeniyle geliştirilecek psikososyal destek müdahalelerinin içeriğinde bu iki değişken dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Determining The Relationship Between Emotional Self Awareness, Self Compassion, and Mental Recovery in Patients Undergoing Surgery for Breast Cancer Aim: This study aims to determine the relationship between emotional self awareness, self compassion and mental recovery in patients undergoing surgery for breast cancer. Materials and Methods: This descriptive cross-sectional study was conducted with 174 female patients who underwent surgery for breast cancer at the Breast Surgery Clinic of Gülhane Education and Research Hospital, Health Sciences University, between September 2023 and March 2024. Data collection instruments included a Demographic Data Form, the 10-Item Emotional Self Awareness Scale, the Self Compassion Scale and the Mental Recovery Scale. Data analyses were performed using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) version 22.0. Descriptive analyses were conducted, and independent samples t-test was used to compare means between two groups, while one-way analysis of variance (ANOVA) was used to compare means among more than two groups. A significance level of p< 0,05 was considered statistically significant for all tests. Results: The mean scores of the patients in the study were found to be 32,48±3,73 for the Emotional Self Awareness Scale, 78,00±9,36 for the Self Compassion Scale, and 90,24±13,12 for the Mental Recovery Scale. A statistically significant relationship was found between the emotional Self Awareness Scale scores and the patients' educational status and hormone therapy status; between the Self Compassion Scale scores and income level and chemotherapy treatment; and between the Mental Recovery Scale scores and income level. There was a statistically significant positive relationship between the patients' emotional self awareness and self compassion scores (p=0,0010,05). Conclusion: Based on the research findings, there is a statistically significant positive relationship between emotional self awareness and self compassion levels in patients diagnosed with breast cancer. As their emotional self awareness increases, their levels of self compassion also increase. Although there is no significant relationship between emotional self awareness and self compassion with mental recovery, the significant relationship between emotional self awareness and self compassion variables suggests that these two variables should be considered in the content of psychosocial support interventions to be developed.