Museum and exhibition activities in the context of transformation of social memory after 1980
1980'den sonra toplumsal hafızanın değişimi bağlamında müze ve sergi faaliyetleri
  1. Tez No: 900783
  2. Yazar: ALEYNA ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP BOZTEMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal hafıza, müzeler, sergi faaliyetleri, özel müze, müzelerde Neo-Osmanlıcılık, Social memory, museums, exhibition activities, private museum, Neo-Ottomanism in museums
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu yüksek lisans tezi 1980'den sonra dönüşen sergi ve müze faaliyetlerini toplumsal hafızanın değişimi bağlamında ele almayı amaçlamaktadır. 1980den sonra devlet söylemi haline gelen Türk İslam Sentezi, burjuvazinin kültürel alana dahil olması ayrıca globalleşme ve yerelleşme kavramlarının müze ve sergi faaliyetlerinde meydana getirdiği dönüşüm, örnek müzeler üzerinden yorumlanarak toplumsal hafızanın şekillenmesinde etkili olan dinamikler analiz edilmeye çalışılmaktadır. Türk İslam Sentezi çerçevesinde şekillenen muhafazakar milliyetçilik unsurlarının Osmanlının Altın Çağına vurguyla müzelerde karşılık bulması, burjuvazinin özel müzeler vasıtasıyla devlet tekelinde olan kültür politikalarında getirdiği dönüşüm ve kültürel miras unsurlarının kent markalarının yaratımı konusunda metalaştırılmasının kent müzelerinde nasıl karşılık bulduğu yorumlanacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the transformation of museum and exhibition activities in the post- 1980 period in the context of the change of social memory. The dynamics which shaped collective memory in the post- 1980 period - such as the Turkish Islamic Synthesis as state discourse, the involvement of the bourgeoisie into cultural sphere, and the transformation of museum and exhibition activities under the effect of globalization and localization- will be analyzed through sample museums. Reflection of the conservative nationalist components by emphasizing the Golden Age of the Ottoman Empire in the museums and exhibition activities, the transformation of state monopolized cultural policies by the bourgeoisie through private museums, and the reflection of cultural heritage components in city museums in regard to the creation of city branding will be interpreted.