Sınıf öğretmenliği branşından beden eğitimi ve spor öğretmenliği branşına geçiş yapan öğretmenlerin yeterlikleri
Qualifications of teachers who have switched from the branch of classroom teaching to the branch of physical education and sports teaching
- Tez No: 900782
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmenliği, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Yeterlik, Classroom Teaching, Physical Education and Sports Teaching, Competencktır
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenliği branşından beden eğitimi ve spor öğretmenliği branşına geçiş yapan öğretmenlerin yeterliklerinin araştırılmasıdır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden görüşme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma grubu amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan aşırı veya aykırı durum örneklemesi yöntemi ile belirlemiştir. Araştırma grubunu Hatay ilinde görev yapan sınıf öğretmenliği branşından beden eğitimi ve spor öğretmenliği branşına geçiş yapan 13 (12 erkek, 1 kadın) öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veriler içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların sınıf öğretmeni olarak yetişmiş bir öğretmen olarak beden eğitimi ve spor öğretmenliğine geçiş yaptıktan sonra beden eğitimi ve spor dersini yürütmeleri hususundaki görüşlerinde deneyim ve eğitim ve niteliksel eksiklik temaları altında sırasıyla; spor geçmişi sayesinde zorluk çekmeme, destek alarak çözüm üretme, üniversite eğitimi sayesinde problem yaşamama, uygulama ve teoride problem yaşama, araç gereç eksikliğinden dolayı yetersizlik hissine kapılma görüşlerini ifade ettikleri, beden eğitimi ve spor dersini yeterli düzeyde ve verimli bir şekilde işleme hususundaki görüşlerinde beden eğitimi ve spor dersinin verimliliğini arttıracak çözüm önerileri teması altında sırasıyla; yeterli altyapı ve materyaller sağlanmalı, etkinlikler çeşitlendirilmeli, ders sayısı arttırılmalı, severek ve vicdan duygusuyla yapılmalı, küçük ölçekli okullar yaygınlaştırılmalı, konular açıklayıcı ve uygulamalı biçimde aktarılabilmeli, öğrenciler ile yetenek düzeylerine göre bireysel olarak ilgilenilmeli, popüler spor dallarında öğrencilerin bilgi sahibi olmaları sağlanmalı görüşlerini ifade ettikleri, beden eğitimi ve spora ilişkin bilgi ve becerilerini nasıl buldukları hususundaki görüşlerinde yetenek düzeyi teması altında sırasıyla; profesyonel olmasa da yeterli olunduğunun düşünülmesi, eksikliklerin olması ama giderilmesi için uğraşılması, beceri ve yetenek Allah vergisi görüşlerini ifade ettikleri, beden eğitimi ve spor dersini yürütürken karşılaştıkları problemlere yönelik görüşlerinde spor bilincinin olgunlaşmaması ve sınıf yönetimi temaları altında sırasıyla; fiziki koşullar ve araç-gereç yetersizliği, bilgi eksikliği, beden eğitimi dersinin angarya bir ders olarak görülmesi, görev tanımında olmayan işlerin yapılmak zorunda kalınması, ders saatinin yetersizliği, destek verilmemesi, açık ve geniş alanda öğrencileri kontrol etmenin zor olması, ergenlik dönemindeki öğrencileri yönetmede zorlukların olması, davranışların beden eğitimi öğretmenleri gibi olmaması görüşlerini ifade ettikleri, üniversite eğitimi sürecinde sınıf öğretmenliği bölümünde almış olduğu beden eğitimi ve spora yönelik eğitim-öğretimi sağladığı mesleki bilgi ve beceriler bakımından nasıl değerlendirdikleri hususundaki görüşlerinde donanım yetersiz ve yeterli hissetme teması altında sırasıyla; eğitim yetersiz ama kişisel gelişim önemsenmeli, beden eğitimi öğretmenleri gibi olunması mümkün değil, kolay geçilen bir ders olduğu için bu yan dalın seçilmesi, alınan eğitimin ortaokul kademesi için yeterli olması, yetersizlik hissi nedeniyle branşına tekrar dönenlerin olması, beden eğitimi öğretmenleri kadar iyi yetiştirildiklerine inanılması, sporun içinde olmanın faydasının görülmesi, faydasının olduğunun düşünülmesi görüşlerini ifade ettikleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak alan değişikliği yapan sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi ve spor derslerini verimli bir şekilde işleyemedikleri ve eğitime ihtiyaçları olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate the competencies of teachers who transitioned from classroom teaching to physical education and sports teaching. In the research, interview method, one of the qualitative research designs, was used. The research group was determined using extreme or anomalous case sampling, which is one of the purposeful sampling methods. The research group consists of 13 (12 male, 1 female) teachers who transferred from classroom teaching to physical education and sports teaching in Hatay province. In research, the data were evaluated using the content analysis method. According to the results of the research, it was designated that after the participants transitioned to physical education and sports teaching as a teacher who was trained as a classroom teacher, they expressed their views on conducting physical education and sports lessons under the themes of experience and education and qualitative deficiency, respectively; sufficient infrastructure and materials should be provided, activities should be diversified, the number of lessons should be increased, they should be done with love and conscience, small-scale schools should be made widespread, subjects should be conveyed in an explanatory and practical way, students should be dealt with individually according to their talent levels, students should be provided with information in popular sports branches. In their views on how they find their knowledge and skills related to physical education and sports, under the theme of talent level, they expressed the following views, respectively; thinking that one is sufficient even if one is not professional, having deficiencies but trying to eliminate them, and talent and ability being God-given. In their opinions about the problems they encountered while conducting physical education and sports lessons, they expressed the following views under the themes of immaturity of sports awareness and classroom management, respectively; inadequacy of physical conditions and equipment, lack of information, seeing physical education lessons as a chore, having to do things that are not in the job description, inadequacy of lesson hours, lack of support, difficulty in controlling students in open and wide areas, difficulties in managing students in adolescence, and behaviors not being like physical education teachers. In their opinions on how they evaluated the physical education and sports education they received in the department of classroom teaching during their university education in terms of the professional knowledge and skills it provided, under the theme of feeling inadequate and adequate equipment, they expressed the following opinions, respectively; education is inadequate but personal development should be considered, it is not possible to be like physical education teachers, this subbranch was chosen because it was an easy course to pass, the education received was sufficient for the secondary school level, there were those who returned to the branch due to the feeling of inadequacy, they believed that they were trained as well as physical education teachers, they saw the benefits of being involved in sports, they thought it was beneficial. As a result, it was concluded that classroom teachers who changed their fields could not teach physical education and sports lessons efficiently and needed training.