Öğretmen görüşlerine göre okul yöneticilerinin kapsayıcı eğitim liderliği düzeylerinin incelenmesi
Analysing the inclusive educational leadership levels of school administrators according to the teachers' opinions
- Tez No: 900840
- Danışmanlar: PROF. TUFAN AYTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kapsayıcı eğitim, kapsayıcı eğitim liderliği, okul yöneticileri, Inclusive education, inclusive educational leadership, school administrators
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin görüşlerine göre okul yöneticilerinin kapsayıcı eğitim liderliği düzeyini belirlemek ve bir ölçme aracı (ölçek) geliştirmektir. Nicel araştırma türünde olan bu araştırmada tarama yöntemine başvurulmuştur. Araştırmanın evreninde Kırşehir ilinde görev yapan 3977 öğretmen bulunmaktadır. Araştırmanın örneklemi, bu öğretmenler arasından basit seçkisiz yöntem ile belirlenen 404 öğretmeni kapsamaktadır. Araştırmada; öğretmenlerin kapsayıcı eğitim liderliği düzeylerini belirlemek için araştırmacı tarafından geliştirilen kapsayıcı eğitim liderliği ölçeği ve öğretmenlerin demografik bilgilerini belirlemek amacıyla“bilgi anketi”kullanılmıştır. Kapsayıcı eğitim liderliği ölçeği geliştirme aşamasında madde havuzu oluşturulmuş ve uzman görüşleri alınmıştır. Daha sonra geçerlilik ve güvenirlilik analizleri yapılmıştır. Çalışma kapsamında elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistikler (ortalama, standart sapma, minimum, maximum), Açımlayıcı Faktör Analiz, Doğrulayıcı Faktör Analizi, Cronbach Alfa Güvenirliği, Bağımsız Örneklem t testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way Anova) analiz teknikleri kullanılmıştır. Veri analiz sürecinde, IBM SPSS ve R yazılımı kullanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda; Kapsayıcı Eğitim Liderliği Ölçeğinin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu görülmüştür. Kapsayıcı Eğitim Liderliği Ölçeği tek boyutlu bir yapıda oluşmuştur. Ölçek 23 maddeden oluşmuştur ve ölçekte ters ifade bulunmamaktadır. Verilerin analizi sonucunda; öğretmenlerin kapsayıcı eğitim liderliği düzeylerinin yüksek olduğu ve öğretmenlerin kapsayıcı eğitim liderliği algılarının cinsiyet, eğitim durumu, okul türüne göre anlamlı bir farklılık göstermezken kıdem yılına göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bu kapsamda kıdemli ve daha az kıdeme sahip öğretmenlerin bir araya gelerek deneyim paylaşımı yapabilecekleri atölyeler düzenlenebilir. Ayrıca kapsayıcı eğitimde sürekliliğin sağlanması ve öğretmenlerin yüksek düzeyde motivasyonlarının devam ettirilmesi amacıyla, ödüllendirme mekanizmaları geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
This researchs aim to determine the inclusive educational leadership level of school administrators and develop a measurement tool (scale) that will determine the level of inclusive educational leadership of school administrators according to the opinions of teachers. In this research which is a quantitive research type, the scanning method was used. The population of the research includes 3977 teachers working in Kırşehir. The sample of the research includes 404 teachers determined by a simple random method among these teachers. In the study, the inclusive education leadership scale developed by the researcher was used to determine the inclusive education leadership levels of teachers and the“information survey”was used to determine the demographic information of the teachers. During the development phase of the inclusive educational leadership scale, an item pool was created and expert opinions were received. Then, validity and reliability analyzes were made. Descriptive statistics (mean, standard deviation, minimum, maximum), Exploratory Factor Analysis, Confirmatory Factor Analysis, Cronbach Alpha Reliability, Independent Sample t test, One Way Anova analysis techniques were used in the analysis of the data obtained within the scope of the study. IBM SPSS and R software were used during the data analysis process. As a result of the analysis of the data; The Inclusive Educational Leadership Scale has been found to be a valid and reliable measurement tool. The Inclusive Educational Leadership Scale has a one-dimensional structure. The scale consists of 23 items and there are no reverse statements in the scale. As a result of the analysis of the data; it was determined that the teachers' inclusive educational leadership levels were high and that the teachers' opinions of inclusive educational leadership did not differ significantly according to gender, educational status, and school type, but differed according to years of seniority.In this context, workshops can be organized where senior and less senior teachers can come together and share experiences. In addition, reward mechanisms can be developed in order to ensure continuity in inclusive education and maintain the high level of motivation of teachers.