Turizm ve göç bağlantısı: turistlikten yerleşikliğe geçişin motivasyon ve dinamiklerinin analizi - Antalya, Türkiye üzerine bir vaka çalışması
Tourism and migration nexus: analyzing the motivations and dynamics of the transition from tourist to resident - a case study on Antalya, Turkey
- Tez No: 900849
- Danışmanlar: Prof. Dr. YILDIRIM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm-Göç Bağlantısı, Uluslararası Turist, Yabancı Yerleşik, Geçiş, Entegrasyon, Tematik Analiz, Tourism Migration Nexus, International Tourist, Foreign Resident, Transition, Integration, Thematic Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
ÖZET Tez, Antalya'da uluslararası turistten yabancı yerleşik hale geçiş sürecine odaklanarak turizm ve göç arasındaki karmaşık ilişkiyi araştırmaktadır. Nitel bir yaklaşım ve kriter örneklemesi kullanarak, 20-30 Mayıs 2024 tarihleri arasında Antalya'yı başlangıçta turist olarak ziyaret etmiş ve ardından yerleşik hale gelmiş 22 yabancı yerleşik ile mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Tematik analiz yoluyla, bu geçişlerin arkasındaki ekonomik faktörler, yaşam tercihleri ve sosyo-kültürel entegrasyon gibi çeşitli motivasyonlar ortaya çıkarılmıştır. Bu araştırma, bu göçü etkileyen itici ve çekici faktörleri, geçiş sırasında karşılaşılan engelleri ve bu zorlukların üstesinden gelmek için geliştirilen stratejileri incelemektedir. Tezin sağladığı kapsamlı analiz, turizm endüstrisi ile çeşitli yerleşim biçimleri arasındaki karmaşık dinamikleri aydınlatmaktadır. Geçişlerin ardındaki temel motivasyonları ve destinasyon yönetimi üzerindeki daha geniş etkilerini ortaya koymaktadır. Bulgular, ekonomik fırsatlar, yaşam tarzı tercihleri ve kültürel uyumun, turistlerin geçici, yarı kalıcı veya kalıcı yerleşik olmaya karar vermelerinde belirleyici rol oynadığını vurgulamaktadır. Ayrıca, bu göç sürecinin turizm endüstrisi üzerindeki etkisi, yerel toplulukla etkileşimi ve altyapısal yansımaları incelenmiştir. Uluslararası turistten farklı yerleşim türlerine geçişin ardındaki çok yönlü nedenleri aydınlatmak ve yerel altyapı ve topluluk dinamikleri üzerindeki etkilerini incelemek suretiyle, bu tez turizm yönetimi, kentsel planlama ve politika yapıcılar için değerli bilgiler sunmaktadır. Bu çalışma, turizm-göç bağının taleplerini yerel toplulukların ihtiyaçları ile dengelemeye yönelik sürdürülebilir stratejilerin geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır ve gelişmekte olan destinasyonların sürdürülebilir büyümesini sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This thesis explores the intricate relationship between tourism and migration, specifically focusing on the transition from international tourists to foreign residents in Antalya. Employing a qualitative approach and criterion sampling, 22 foreign residents who initially visited Antalya as tourists and transitioned to residency were interviewed between May 20 and May 30, 2024. Through thematic analysis, the study uncovers the diverse motivations behind these transitions, including economic factors, life choices, and socio-cultural integration. This research delves into the push and pull factors influencing this migration, the obstacles encountered during the transition, and the strategies employed to overcome these challenges. The comprehensive analysis provided by this thesis illuminates the complex dynamics between the tourism industry and various forms of settlement. It reveals the underlying motivations for these transitions and their broader implications for destination management. The findings highlight the critical role of economic opportunities, lifestyle preferences, and cultural assimilation in influencing tourists' decisions to become temporary, semi-permanent, or permanent residents in a touristic destination. Additionally, the study examines the impact of this migration process on the tourism industry, its interaction with the local community, and the infrastructural implications. By shedding light on the multifaceted reasons behind the transition from international tourists to different types of residencies and examining its impacts on local infrastructure and community dynamics, this thesis offers valuable insights for tourism management, urban planning, and policymakers. It contributes to developing sustainable strategies to balance the demands of the tourism-migration nexus with the needs of local communities, ensuring the sustainable growth of developing destinations.