Artırılmış gerçeklik destekli müzecilik (Mevlana Müzesi uygulama örneği)
Augmented reality supported museology (Mevlana Museum application example)
- Tez No: 900857
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Artırılmış Gerçeklik, Müzecilik, Etkileşimli Müze Deneyimi, Mevlana Müzesi, Graphic Design, Augmented Reality, Museology, Interactive Museum Experience, Mevlana Museum
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu araştırmada, artırılmış gerçeklik (AG) teknolojilerini kullanan müzelerin incelenmesini amaçlamaktadır. AG teknolojisi ile entegre projeler geliştirmek isteyen müzelere yenilikçi çözümler sunulması hedeflenmektedir. Çalışma, müzecilik alanında AG'nin sunduğu avantajları ve bu teknolojinin nasıl etkin bir şekilde kullanılabileceğini vurgulayan alternatif yöntemlerin geliştirilmesine odaklanmaktadır. Bu kapsamda, artırılmış gerçeklik destekli müzecilik üzerine yapılacak gelecekteki araştırmalara katkı sağlamak ve bu alanda yeni perspektifler sunmayı amaçlanmaktadır. Araştırma kapsamında veriler nitel araştırma tekniklerinden literatür tarama yöntemi kullanılarak edinilmiştir. Konuyla ilgili temel kaynaklar ile çalışmayı destekleyecek yan kaynaklar incelenmiştir. Araştırma içerisinde yer alan görseller, konuyla doğrudan ilişkili olan veya metni daha iyi betimleyeceği düşünülen örneklerden seçilmiştir. Bu araştırma, müzeler için artırılmış gerçeklik teknolojisi uygulamalarının pratik üretimine yönelik yeni bir perspektif sunması bakımından önem taşımaktadır. Araştırmanın bir diğer önemini ise artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanan müzeler ve bu müzelerin, AG teknolojisini kullanım amaçları ve yöntemlerinin incelenmesi oluşturmaktadır. AG teknolojisinin müzelerde kullanımında bir alternatif yöntem olarak incelenen Lidar tarama veri sonuçlarının aktarımı, bu yöntemin kullanımı esnasında yaşanacak olumlu ve olumsuz sonuçlarının incelenebilmesi açısından önem taşımaktadır. Araştırmanın hazırlanmasında, mobil uygulamalar, kitap, makale, broşür, dergi, sanat eseri, müze, kütüphane, fotoğraflar ve videolar gibi görsel ve yazınsal kaynaklardan faydalanılmıştır. Araştırma sonuçları, artırılmış gerçeklik destekli müzeciliğin, ziyaretçilerin sergilenen eserlerle daha etkileşimli bir şekilde bağlantı kurmalarını sağladığını ortaya koymaktadır. Artırılmış gerçeklik teknolojisi, ziyaretçilere eserler hakkında daha fazla bilgi sunmanın yanı sıra, görsel ve işitsel açıdan zengin deneyimler yaşatma ve müze koleksiyonunu daha anlamlı bir şekilde keşfetme imkânı sunduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine museums that employ augmented reality (AR) technologies. The goal is to provide innovative solutions for museums seeking to develop projects integrated with AR technology. The study focuses on the advantages AR offers in museology and the development of alternative methods that emphasize how this technology can be effectively utilized. Within this scope, the research aims to contribute to future studies on AR-supported museology and to offer new perspectives in this field. The data for this research were obtained using qualitative research techniques, particularly through a literature review. Primary sources relevant to the topic, along with secondary sources that support the study, have been analyzed. The visuals included in the research have been selected from examples directly related to the subject or deemed helpful for better illustrating the text. This study is significant in that it presents a new perspective on the practical implementation of augmented reality technology applications for museums. Another key aspect of the research is its examination of museums that use AR technology and the purposes and methods these museums employ. The transfer of Lidar scanning data results, investigated as an alternative method in the use of AR technology in museums, is important for understanding the potential positive and negative outcomes during its application. In preparing this research, visual and literary sources such as mobile applications, books, articles, brochures, magazines, artworks, museums, libraries, photographs, and videos have been utilized. The research findings indicate that AR-supported museology allows visitors to interact more engagingly with the exhibited artifacts. It has been observed that augmented reality technology not only provides visitors with additional information about the artifacts but also offers visually and auditorily enriched experiences, enabling a more meaningful exploration of the museum collection.