The intersection of handicrafts and home decoration: An evaluation of lace-making practice through a sample of Macedonian housewives in the district of Karşiyaka
El sanatları ve ev dekorasyonunun kesişimi: Karşıyaka ilçesindeki Makedon ev hanımları örneklemi üzerinden dantel yapma pratiğinin değerlendirilmesi
- Tez No: 900924
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA BİCİ NASIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Dantel işi, El sanatları, Ev dekorasyonu, Evsel pratikler, Nitel analiz, Lace-making, handicraft, home decoration, qualitative analysis, domestic practises
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasarım Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tez, dantelin kültürel ve sosyal rolünü derinlemesine inceleyerek, bu objenin kadınların kimliklerini, kültürel geleneklerini ve sosyal ilişkilerini nasıl şekillendirdiğini ortaya koymaktadır. Dantel, sadece estetik bir değer taşımanın ötesinde, kadınların sosyalleşme süreçlerinde, miras aktarımında ve kişisel ifade biçimlerinde önemli bir araç olarak işlev görmektedir. Tez, dantelin kadınların günlük yaşamındaki çok yönlü rolünü vurgulayarak, sosyal ve kültürel bağlamdaki anlamını açığa çıkarmaktadır. Bunlara ek olarak ev içi pratiklerde dantelin rolü, tezde ayrıntılı olarak ele alınmaktadır. Dantel, evin düzenlenmesi ve süslenmesi süreçlerinde estetik bir unsur olarak öne çıkar ve kadınların ev içindeki yaratıcı güçlerini sergilemelerine olanak tanır. Ev yapma sürecinde dantelin nasıl bir katkıda bulunduğu, bu çalışmada detaylı bir şekilde irdelenmiştir. Dantel, sadece bir süsleme öğesi değil, aynı zamanda ev içindeki yaşam alanlarını kişiselleştiren ve anlamlandıran bir araç olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca geleneksel el işlerinin modern dünyadaki yeri de bu tezde incelenmektedir. Dantelin günümüzde nasıl bir değer bulduğu, ve unutulmaya yüz tutmuş bu pratiğin kültürel devamlılık açısından nasıl anlam kazandığı araştırılmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu oluşturan Makedon ev kadınları üzerinde yapılan incelemeler, dantelin bu topluluk içinde nasıl bir kültürel aktarım aracı olarak işlev gördüğünü ortaya koymaktadır.Son olarak, araştırmacının kişisel geçmişi ve kökenlerine otoetnografik bir bakış açısı sunarak, kültürel çalışmalar ve tasarım araştırmalarına derinlemesine ve özgün bir perspektif kazandırılmıştır. Bu kişisel bakış açısı, çalışmanın özgünlüğünü ve içsel derinliğini artırmakta, dantelin kültürel ve sosyal rolü hakkında daha kapsamlı bir anlayış sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the cultural and social roles of lace, demonstrating how it functions beyond its aesthetic value to shape women's identities, cultural traditions, and social relationships. Lace serves as a significant tool in women's socialization processes, the transmission of heritage, and personal expression. By highlighting lace's multifaceted role in women's daily lives, the thesis elucidates its significance within social and cultural contexts. The thesis also examines the role of lace in domestic practices, detailing how it contributes to the home-making process. Lace emerges as a key aesthetic element in organizing and decorating the home, enabling women to showcase their creative agency within domestic spaces. This study assesses lace not merely as a decorative item but as a tool that personalizes and imbues meaning into living spaces. The study explores how traditional crafts are re-evaluated in the context of modernization and their role in preserving cultural heritage. The sociocultural significance of the creative processes women engage in through lace is another focal point. The analysis of Macedonian housewives, the study's sample group, illustrates how lace functions as a medium of cultural transmission within this community. Finally, the thesis provides an autoethnographic perspective on the researcher's personal background and origins, offering a deeper and more original view into cultural studies and design research. This personal perspective enhances the study's originality and depth, contributing to a more comprehensive understanding of the cultural and social roles of lace.