Beden eğitimi öğretmenlerinin iş doyumları ile örgütsel bağlılık düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
Investigation of physical education teachers' job satisfaction and organizational commitment levels according to various variables
- Tez No: 900950
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TURAN, ÖĞR. GÖR. BÜLENT TATLISU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi Öğretmeni, İş Doyumu, Örgütsel Bağlılık, Physical Education Teacher, Job Satisfaction, Organizational Commitment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Bu araştırmada Beden Eğitimi Öğretmeni olarak görev yapan bireylerin iş doyumları ile örgütsel bağlılık düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma grubunu 129 erkek ve 73 kadın olmak üzere toplam 202 Beden Eğitimi Öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada, sistematik ve bilimsel bir şekilde bilgi toplamak amacıyla yaygın olarak kullanılan anket yöntemi uygulandı. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen beden eğitimi öğretmenlerinin demografik özelliklerini belirlemeye yönelik yapılan form ile birlikte; Penley ve Gould (1988) tarafından geliştirilen, Ergün ve Çelik (2019) tarafından Türkçeye uyarlanan 15 maddelik 5'li likert tipli ve 3 alt boyuttan oluşan“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”ve R.V Davis, D.J. Weiss, G.W England, L.H. Lofquist (1967) tarafından geliştirilen, Baycan ve Fişek (1985) tarafından Türkçeye uyarlanan 20 maddelik 5'li likert tipli ve 2 alt boyuttan oluşan“İş Doyumu Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler normal dağılım gösterdiği için ikili değişkenlerde t-testi, üç ve daha fazla değişkenlerde ise one-way anova testi uygulanmış ve değişkenlerin anlamlı çıkmasından dolayı LSD testi yapılmıştır. Bulgular: Yapılan analizler sonucunda, beden eğitimi öğretmenlerinin örgütsel bağlılık durumlarını cinsiyetin, medeni durumun, yaşın, görev yaptığı yerin, çalışma süresinin; iş doyumlarını ise yaşın, görev yaptığı yerin, çalışma süresinin etkilediği tespit edildi. Sonuç: Araştırma sonuçlarına göre, iş doyumu yüksek olan öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları da benzer şekilde yüksek düzeyde olduğu gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the job satisfaction and organizational commitment levels of individuals working as Physical Education Teachers in Erzurum, considering various variables. Materials and Methods: The research group consisted of a total of 202 Physical Education Teachers, including 129 men and 73 women. In the study, a commonly used survey method was applied to systematically and scientifically collect data. As a data collection tool, the study utilized a form developed by the researcher to determine the demographic characteristics of the teachers, along with the“Organizational Commitment Scale,”which consists of 15 items on a 5-point Likert scale and 3 sub-dimensions, developed by Penley and Gould (1988) and adapted into Turkish by Ergün and Çelik (2019). Additionally, the“Job Satisfaction Scale,”which consists of 20 items on a 5-point Likert scale and 2 sub-dimensions, developed by R.V. Davis, D.J. Weiss, G.W. England, and L.H. Lofquist (1967) and adapted into Turkish by Baycan and Fişek (1985), was used. Since the data showed a normal distribution, a t-test was applied for binary variables and a one-way ANOVA test for three or more variables. Due to the significance of the variables, the LSD test was also conducted. Findings: As a result of the analyses, it was determined that the organizational commitment of the teachers was influenced by gender, marital status, age, workplace, and length of service. Additionally, their job satisfaction was influenced by age, workplace, and length of service. Conclusion: According to the research results, it was observed that teachers with high job satisfaction also had high levels of organizational commitment.