Torakal mobilite egzersizlerinin profesyonel klasik gitaristlerde ağrı, performans ve el-omuz problemlerine etkisi
The effect of thoracic mobility exercises on pain, performance, and hand-shoulder problems in professional classical guitarists
  1. Tez No: 900955
  2. Yazar: CANBERK FURKAN KARADENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAN TEMEL, DR. VOLKAN YÜZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Müzik, Physiotherapy and Rehabilitation, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Atletik Performans, Egzersiz, Klasik Gitaristler, Pain, Athletic Performance, Exercise, Classical Guitarists
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik ve Sahne Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET TORAKAL MOBİLİTE EGZERSİZLERİNİN PROFESYONEL KLASİK GİTARİSTLERDE AĞRI PERFORMANS VE EL OMUZ PROBLEMLERİNE ETKİSİ Amaç: Birincil olarak torakal mobilite egzersizlerinin profesyonel klasik gitaristlerde ağrı ve el, dirsek, omuz disabilite ile fonksiyon seviyelerinin performans parametrelerine, ikinci olarak torakal mobilite egzersizlerinin profesyonel klasik gitaristlerde propriosepsiyon, el kavrama kuvveti ve ince motor becerisine olan etkilerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: 14 profesyonel klasik gitaristle çalışmaya başlanılmış ve 6 hafta, haftada 3 gün torakal mobilite egzersizleri yapılmıştır. Başlangıçta, üçüncü ve altıncı haftaların sonunda değerlendirmeler yapılmıştır. Ölçümler yöntemlerinde MPIIQM ağrı için, DASH ve DASH-Modül fonksiyon için, Purdue-Pegboard ince motor testlemesi, dinamometre ile el kavrama kuvveti ve propriyosepsiyon içinse gonyometre kullanılmıştır. Her bir ölçüm üç kere tekrarlanmıştır.Deney dokuz katılımcı ile tamamlanmıştır. Deney tamamlandıktan sonra katılımcıların serbest bırakıldığı iki aylık takip süresince birer ay arayla, DASH ve DASH-Modül ile MPIIQM anketleri online olarak yapılarak veri toplama işlemi tamamı ile sonlandırılmıştır. Bulgular: Propriyosepsiyon ölçümlerinde anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Sağ ve sol el bileğinden alınan dinamometre ölçümlerinde de anlamlı fark tespit edilmemiştir (p>0,05). Üç farklı değerlendirmede, sağ el için tüm karşılaştırmalarda (p0,05). Ayrıca, DASH toplam skoru ile haftalık ortalama çalgı çalma süresi arasında yüksek düzeyde pozitif korelasyon saptanmıştır (r=0,862; p=0,003). Sonuç: Sonuçlarımız, profesyonel klasik gitaristlerin fonksiyonlarında iyileşme dolayısıyla performansını artırmak için ağrısı olsa veya olmasa dahi torakal mobilite egzersizlerinin kolaylıkla uygulanabilir ve uygun maliyetli bir müdahale olarak potansiyelini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF THORACIC MOBILITY EXERCISES ON PAIN, PERFORMANCE, AND HAND-SHOULDER PROBLEMS IN PROFESSIONAL CLASSICAL GUITARISTS Objective: The primary objective of this study is to evaluate the effects of thoracic mobility exercises on pain, disability (hand, elbow, shoulder), and functional levels in professional classical guitarists, particularly concerning performance parameters. The secondary objective is to investigate the impact of thoracic mobility exercises on proprioception, hand grip strength, and fine motor skills in this population. Materials and Methods: The study initially involved 14 professional classical guitarists, who performed thoracic mobility exercises three times a week for six weeks. Assessments were conducted at baseline, at the third week, and at the sixth week. Pain was evaluated using the MPIIQM, while function was assessed with the DASH and DASH-Module questionnaires. Fine motor skills were measured using the Purdue Pegboard Test, grip strength was assessed with a dynamometer, and proprioception was measured using a goniometer. Each measurement was repeated three times. The study was completed with nine participants. After the intervention, during a two-month follow-up period, online assessments were conducted using the DASH, DASH-Module, and MPIIQM questionnaires at monthly intervals to finalize data collection. Results: No significant differences were observed in proprioception measurements (p>0.05). Similarly, no significant differences were found in dynamometer measurements for both right and left wrists (p>0.05). However, significant differences were observed in three assessments for the right hand across all comparisons (p0.05). Additionally, a strong positive correlation was identified between the total DASH score and the average weekly instrument playing time (r=0.862; p=0.003). Conclusion: The results highlight the potential of thoracic mobility exercises as an easily implementable and cost-effective intervention for improving function and enhancing performance in professional classical guitarists, regardless of the presence of pain.