Yayim uygulamaları sürecinde öğretmen adaylarının pedagojik alan bilgilerinin gelişiminin incelenmesi
The investigation of the development of pedagogical content knowledge of pre-service teachers in the process of micrecore practices
- Tez No: 901149
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Pedagojik Alan Bilgisi (PAB), YaYiM, Mikro-Öğretim, Yaratıcı Öğretim Yöntem ve Teknikleri, Yansıtıcı Günlük, İçerik Gösterimi, Fen Bilgisi Öğretmen Aday, Pedagogical Content Knowledge (PCK), MiCReCoRe, Micro-Teaching, Creative Teaching Methods and Techniques, Reflective Journal, Content Representation, Pre-Service Science Teachers
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada fen bilgisi öğretmenliği programı ikinci sınıfta öğrenim gören öğretmen adaylarının Pedagojik Alan Bilgilerini (PAB) geliştirmek için tasarlanmış yaratıcı öğretim teknikleri, yansıtıcı uygulamalar ve içerik gösterimleri ile zenginleştirilmiş mikroöğretim (YaYiM) uygulamasının gerçekleştirilmesi ve etkililiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında mikroöğretim dersini alan fen bilgisi öğretmenliği ikinci sınıfta öğrenim gören 39 öğretmen adayı (ÖA) ile uzaktan eğitim yoluyla yürütülmüştür. Uygulamalar 14 hafta sürmüştür. Uygulamaların ilk beş haftasında ÖA'lara çalışma kapsamında gerçekleştirilecek uygulamalara yönelik (mikroöğretim uygulamaları, fen eğitiminde yaratıcı düşünme, ders planı hazırlama, yansıtıcı düşünme ve yansıtıcı günlük tutma) eğitimler verilmiştir. Altıncı haftadan itibaren ÖA'lar ile yaratıcı öğretim yöntem ve tekniklerine yönelik uygulamalı eğitimler gerçekleştirilmiştir. Bu süreçte yaratıcı öğretim yöntem ve teknikleri ilgili bilgilerin yer aldığı, örnekler ile zenginleştirilmiş YaYİM kitapçığından yararlanılmıştır. Çalışmada yedinci haftadan itibaren, her hafta bir grup olmak üzere eğitimini aldıkları yöntem ve/veya tekniği de kullanarak bir ders planı ve içerik gösterimi hazırlamışlardır. Her bir grup dönem boyunca bir kez mikro-öğretim uygulaması yapmış ve akranlarının mikro-öğretimlerini gözlemlemişlerdir. ÖA'lar her dersten sonra bireysel olarak yansıtıcı günlükler hazırlamışlardır. Çalışmada veriler ÖA'ların hazırlamış olduğu içerik gösterimleri, yansıtıcı günlükler ve mülakat ile toplanmıştır. Çalışmada toplanan verilerden içerik gösterimleri fen eğitimi alanında uzman bir öğretim üyesinin hazırlamış olduğu dereceli puanlama anahtarı kullanılarak analiz edilmiştir. Günlükler ve mülakatlar içerik analizine tabi tutulmuştur. İçerik gösterimleri ve öğretmen adayları ile yapılan mülakatlardan elde edilen veriler doğrultusunda YaYiM uygulamalarının ÖA'ların PAB'larının gelişiminde etkili olduğu belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının çalışma süresince tuttukları günlükler incelendiğinde en fazla öğretim sürecine yönelik yansıtmalarda bulundukları belirlenmiştir. Bu tema altında da en sık değinilen husus öğretim yöntem ve tekniklerinin ne derece iyi uygulandığına yöneliktir. ÖA'lar, hazırlanan kitapçıkta, öğretim yöntem ve tekniklerinin uygulamalı olarak anlatılmasının içerik gösterimi ders planları ve ders sunumları hazırlama konusunda yol gösterici olduğunu belirtilmişlerdir. Öğretmen adaylarının günlüklerinde kavramsal bilgilerine yönelik değerlendirmeler yapmadıkları belirlenmiştir. Hazırlanan kitapçıktan ve YaYiM uygulamalarından öğretmen yetiştirme sürecinde yararlanılabilir. Çalışma kapsamında ÖA'ların hazırladığı içerik gösterimleri sorular bazında puanlanmış fakat sorular bazında bir değerlendirme yapılmamıştır. Benzer çalışmalarda katılımcıların PAB'ın hangi bileşenlerinde daha fazla gelişim gösterdiklerini belirlemek için bu veriler incelenerek sonuçlara varılabilir. Ayrıca, öğretmen adaylarının günlük hazırlama sürecinde kavramsal bilgileri üzerinde değerlendirmeler yapmalarını sağlamak için yönlendirici sorulara özellikle alan bilgisi ile ilişkili bir soru eklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to implement and determine the effectiveness of a microteaching application enriched with creative teaching techniques, reflective practices and content knowledge (MiCReCoRe) designed to improve the Pedagogical Content Knowledge (PCK) of pre-service teachers studying in the second year of science teaching program. The study was conducted through distance education with 39 pre-service teachers (PSTs) in the second year of science teaching who took the microteaching course in the spring semester of the 2022-2023 academic year. The applications lasted 14 weeks. In the first five weeks of the implementations, PsTs were given trainings on the practices to be carried out within the scope of the study (microteaching practices, creative thinking in science education, lesson plan preparation, reflective thinking and reflective journaling). Practical trainings on creative teaching methods and techniques were conducted with the PsT starting from the sixth week. In this process, the MiCReCoRe booklet, which contains information about creative teaching methods and techniques and enriched with examples, was used. Starting from the seventh week of the study, each group, one group per week, prepared a lesson plan and content knowledge using the method and/or technique they were trained in. Each group practiced microteaching once during the semester and observed their peers' microteaching. The PsT individually prepared reflective journals after each lesson. The data were collected through content representations prepared by the PsT, reflective journals and interviews. Among the data collected in the study, content representations were analyzed using a rubric prepared by an expert faculty member in the field of science education. The journals and interviews were subjected to content analysis. In line with the data obtained from the content representations and interviews with pre-service teachers, it was determined that MiCReCoRe practices were effective in the development of PCK of the PsT. When the journals kept by the pre-service teachers during the study were analyzed, it was determined that they mostly reflected on the teaching process. The most frequently mentioned issue under this theme is how well the teaching methods and techniques are applied. The PsTs stated that the practical explanation of teaching methods and techniques in the prepared booklet was instructive for preparing content presentation, lesson plans and lesson presentations. It was determined that pre-service teachers did not make evaluations about their conceptual knowledge in their journals. The prepared booklet and MiCReCoRe applications can be utilized in the teacher training process. Within the scope of the study, the content representations prepared by the PsTs were scored on the basis of questions, but no evaluation was made on the basis of questions. In similar studies, these data can be analyzed to determine in which components of PCK the participants show more development. In addition, it is suggested to add a question related to content knowledge to the guiding questions in order to enable pre-service teachers to make evaluations on their conceptual knowledge during the journal preparation process.