Mehmet Kemal Atik'in hayatı ve kıraât ilmindeki yeri
The life of Mehmet Kemal Atik and the place of the science of kiraât
  1. Tez No: 901154
  2. Yazar: TUĞBA SADE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kıraât, İslâmi İlimler, Mehmet Kemal Atik, Recitation, Science, Islam, Mehmet Kemal Atik
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez, Prof. Dr. Mehmet Kemal Atik'in hayatı ve kıraât ilmindeki yeri adlı konuyu ele almaktadır. Atik, ilahiyatçı ve öğretim üyeliği vasfıyla kıraât ve tefsir ilmi alanında yaptığı akademik çalışmalarıyla tanınmaktadır. Bu çalışmada, Atik'in hayatını detaylı bir şekilde inceleyerek onun kıraât ve tefsir ilmindeki katkılarına yer verilmektedir. Atik'in çocukluk ve gençlik yıllarından başlayarak, İslâmi ilimler eğitimini, ders aldığı hocaları ve öğrencilik yılları anlatılmaktadır. Ayrıca, Atik'in çalışmalarının nasıl şekillendiği ve bu alanda hangi eserleri yazdığı da çalışmanın odak noktalarından birini oluşturmaktadır. Çalışmada Atik'in özellikle kıraât ilminin tanımı ve önemi üzerine düşünceleri, kıraât ilminin tarihçesine ve gelişimine katkıları, kıraât ilmi alanında öğrencilere verdiği dersleri ve eğitim yöntemi, kıraât ve tefsir ilmiyle ilgili yazdığı eserler bu tezde değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the life of Mehmet Kemal Atik and his place in the science of Qiraat. Atik is known for his academic studies in the field of Reading and Tafsir Science. This study examines Atik's life in detail; It reveals his contributions to the science of Qur'an and Tafsir. Starting from Atik's childhood and youth, it tells about his education in the science of the Quran, his teachers and his student years. In addition, how Atik's work was shaped and which works he wrote in this field is one of the focal points of the thesis. In this context, Atik's thoughts on the definition and importance of the science of Qiraat, his contributions to the history and development of the science of Qiraat, the lessons and training methods he gave to students in the science of Qiraat, and the works he wrote about the science of Qiraat and Tafsir are evaluated in this thesis.