Sayısal ve sözel bölümlerdeki öğretmen adaylarının dijital okuryazarlık algılarının karşılaştırılması
Comparison of digital literacy perceptions of teacher candidates in numeric and verbal departments
  1. Tez No: 901311
  2. Yazar: ÜMİT VOLKAN KIVRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital okuryazarlık, Okuryazarlık, Dijital, Sayısal Bölüm, Sözel Bölüm, Digital literacy, Literacy, Digital, Numerical Quotient, Verbal Quotient
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Dijital çağda teknolojinin gelişerek insan hayatının merkezine girmesi yaşam standartlarının değişmesine yol açmıştır. Değişimin olumlu yönde olabilmesi için bilgi teknolojilerinin doğru ve güvenilir şekilde kullanılması, değerlendirilmesi ve yeni bilgiler üretilmesi hedeflenmektedir. Bireylerin gelişen ve değişen bu sürece uyum sağlayabilmesi için dijital okuryazar olmaları gerekmektedir. Bu doğrultuda bireylerin dijital okuryazar olarak yetiştirilebilmesi için temelleri dijital okuryazarlık çerçevesinde şekillenmiş, güncelliğini koruyan eğitim ve öğretim sitemine ihtiyaç duyulmaktadır. Öğretmen adaylarının da dijital okuryazar olmaları ve öğrencilerini dijital okuryazar olarak yetiştirmeleri beklenmektedir. Bu hedefler kapsamında da öğretmen adaylarının aldıkları lisans eğitimlerinin önemi ortaya çıkmaktadır. Araştırmanın amacı sayısal ve sözel bölümlerdeki öğretmen adaylarının dijital okuryazarlık algılarının farklı değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma desenlerinden betimsel yöntem olan tarama kullanılmıştır. Çalışma grubu olan sayısal ve sözel bölümlerde okuyan öğretmen adaylarına“Dijital Okuryazarlık”ölçeği uygulanmıştır. Ölçek uygulaması sonucunda elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Veri analizleri bulgular ve sonuç bölümlerinde verilmiştir. Ölçek verilerinden ulaşılan bilgiler ışığında hem sayısal bölüm hem de sözel bölüm öğretmen adaylarının istenilen düzeyde dijital okuryazar olmadığı, lisans düzeyinde aldıkları eğitiminin dijital okuryazarlık algılarına katkı sağlamada eksik kaldığı görülmektedir. Sayısal ve sözel bölüm öğretmen adaylarının bölümlerine göre dijital okuryazarlık düzeyleri incelendiğinde sözel bölüm öğretmen adaylarının bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanma, öğrenme ve beceri haline getirme konularında sayısal bölüm öğretmen adaylarına göre daha iyi oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the digital age, the development of technology has led to the human explosion of living standards. For positive change, the aim is to use information technologies correctly and reliably, evaluate them and functions of new information. They must be digitally literate in order to ensure the integrity and permanence of the content during this period. In this regard, in order to be raised as digitally literate, an up-to-date education and training site is needed, the foundations of which are shaped by the digital literacy framework. Digital literacy of teacher candidates and the growth of digital literacy in their countries. Within the scope of these goals, the importance of undergraduate education in changing teacher candidates emerges. The aim of the research is to examine the digital literacy perceptions of prospective teachers regarding digital and verbal consistency from the perspective of different variables. In the research, scanning method, which is one of the good research designs, was used. Introducing“Digital Literacy”to the working group of digital and verbal department teacher candidates. The data obtained from the scale were analyzed using the SPSS program. Data analysis findings and final results are given. The information obtained from the scale data shows that both the digital department and verbal department teachers are not digitally literate at the desired level, and the education obtained at the undergraduate level is insufficient to contribute to digital literacy perceptions. It has been found that the numerical and verbal department teacher candidates, who have strong digital literacy levels according to their departments, are in a better situation than the technological department candidate teachers in using, learning and skilling information and communication technologies.