Döviz kuru volatilitesinin ekonomik büyüme
The impact of exchange rate volatility on economic growth
  1. Tez No: 901312
  2. Yazar: VIDAA BABAZADEH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURTEZA OCAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Döviz kuru, Ekonomik büyüme, Uluslararası ticaret, Reel döviz kuru, ARDL sınır testi, Human Resource Management Practices, Organizational Commitment, Organizational Culture, Healthcare Worker, Healthcare Facility
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Döviz kuru, bir ülkenin ekonomik ilerlemesini etkileyen karmaşık bir faktördür. Uluslararası ticaretin önemli bir bileşeni olan döviz kuru, doğrudan ihracat ve ithalat maliyetlerini ve dolayısıyla ekonomik büyümeyi etkiler. Döviz kuru değişiklikleri, ihracatın rekabet gücünü ve ithalatın maliyetini belirleyerek ülkenin dış ticaret dengesini şekillendirir. Bu süreçte, döviz kuru istikrarı, ekonomik planlamada ve sürdürülebilir büyüme hedeflerinde önemli bir rol oynar. Bu çalışmada, Türkiye'de döviz kuru değişikliklerinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisini Keynesyen bir perspektiften incelemekteyiz. Keynesyen ekonomik teoriler, hükümet müdahalesinin ve maliye politikalarının ekonomik istikrarı ve büyümeyi desteklemede önemli olduğunu savunur. Bu çerçevede, 1998Q1-2023Q4 dönemine ait mevsimsel çeyrek yıllık verileri kullanarak ampirik bir model oluşturduk. Bu modelde, reel döviz kuru, kamu harcamaları, özel sektöre verilen krediler ve ticaret hadleri gibi değişkenleri dahil ederek, Türkiye ekonomisinin farklı dinamiklerini kapsamlı bir şekilde değerlendirdik. Reel döviz kuru verilerini titizlikle analiz ederek, ARDL sınır testi gibi ileri istatistiksel tekniklerle çıktı tepkisini ölçtük. Araştırmamız, kamu harcamaları, özel sektöre verilen krediler ve ticaret hadlerinin reel gayri safi yurt içi hasılayı (GSYİH) olumlu etkilediğini ortaya koymaktadır. Bu bulgu, Keynesyen teorilerin öngördüğü gibi, kamu harcamalarının ve özel sektör kredilerinin ekonomik büyümeyi teşvik edici rolünü doğrulamaktadır. Öte yandan, reel döviz kuru değişikliklerinin GSYİH üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Bu sonuç, döviz kuru dalgalanmalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin sınırlı olabileceğini göstermektedir. Bu sonuçlara dayanarak, ekonomik büyümeyi teşvik etmek için kamu harcamalarının artırılması ve özel sektöre kredi desteği verilmesi gerekmektedir. Ayrıca, döviz kuru istikrarını sağlamak ve dalgalanmaları önlemek için uygun politika önlemleri alınmalıdır. Özellikle, merkezi hükümetin mali disiplin ve para politikası aracılığıyla döviz kuru dalgalanmalarını minimize etmesi, ekonomik istikrar ve sürdürülebilir büyüme için kritik öneme sahiptir. Bu bağlamda, döviz kuru yönetimi ve mali politikaların uyumlu bir şekilde yürütülmesi, Türkiye ekonomisinin uzun vadeli hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Exchange rates are a complex factor affecting a country's economic progress. As a crucial component of international trade, exchange rates directly influence export and import costs and, consequently, economic growth. Changes in exchange rates shape a country's trade balance by determining the competitiveness of exports and the cost of imports. In this process, exchange rate stability plays a significant role in economic planning and sustainable growth objectives. In this article, we examine the impact of exchange rate changes on economic growth in Turkey from a Keynesian perspective. Keynesian economic theories argue that government intervention and fiscal policies are essential in supporting economic stability and growth. Within this framework, we aimed to analyze the direct and indirect effects of exchange rate fluctuations on economic activity. We developed an empirical model using quarterly data from the period 1998Q01-2023Q04. This model includes variables such as real exchange rate, government expenditures, loans to the private sector, and terms of trade, comprehensively evaluating the different dynamics of the Turkish economy. By meticulously analyzing real exchange rate data and employing advanced statistical techniques such as the ARDL bounds test, we measured the response of economic output. Our research reveals that government expenditures, loans to the private sector, and terms of trade positively impact real gross domestic product (GDP). On the other hand, the impact of real exchange rate changes on GDP is not statistically significant. This result indicates that the effect of exchange rate fluctuations on economic growth may be limited. Based on these results, it is necessary to increase government spending and provide credit support to the private sector to promote economic growth. Additionally, appropriate policy measures should be taken to ensure exchange rate stability and prevent fluctuations. Specifically, minimizing exchange rate fluctuations through fiscal discipline and monetary policy by the central government is critical for economic stability and sustainable growth. In this context, the harmonious implementation of exchange rate management and fiscal policies will contribute to achieving Turkey's long-term economic goals.