Sağlık hizmetindeki nesnelerin interneti cihazlarının güvenliğinin arttırılması
Increasing the security of IoT devices in healthcare
- Tez No: 901367
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Sağlık IoT, Nesnelerin İnterneti güvenliği, Makine öğrenmesi, Network güvenliği, Veri analizi, Saldırı tespiti, Güvenlik zaafları, Veri seti, Sağlık hizmetlerinde IoT kullanımı, Güvenlik önlemleri, Saldırı türleri, Veri güvenliği, İzleme ve analiz, Yapay zeka, Saldırı engelleme, Güvenlik açıkları, Güvenlik protokolleri, Veri şifreleme, Güvenlik ihlalleri, Ağ trafiği analizi, Eğitim veri seti, Doğruluk oranı, Güvenlik duvarı, Yetkilendirme, Veri bütünlüğü, Güvenlik politikaları, Güvenlik denetimi, Kötü amaçlı yazılım, Veri gizliliği, Veri yönetimi, Healthcare IoT, IoT security, Machine learning, Network Security, Data analysis, Intrusion Detection, Security vulnerabilities, Dataset, IoT usage in healthcare, Security measures, Attack types, Data security, Monitoring and analysis, Artificial intelligence, Attack prevention, Security loopholes, Security protocols, Data encryption, Security breaches, Network traffic analysis, Training dataset, Accuracy rate, Firewall, Authentication, Data Integrity, Security policies, Security auditing, Malware, Data privacy, Data management
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
IoT teknolojileri, sağlık hizmetlerinde giderek daha fazla kullanılmaktadır. Bu cihazlar ve ağları, teşhis ve tedavi süreçlerini iyileştirirken, aynı zamanda hasta izlemeyi ve sağlık hizmetlerinin genel verimliliğini artırmaktadır. Ancak, IoT cihazlarının ve ağlarının güve"nliği, bu teknolojilerin geniş çapta kullanılmasını engelleyebilecek bir sorundur. Sağlık hizmetlerinde kullanılan IoT cihazlarının ve ağlarının güvenliğinin sağlanması, hem hasta güvenliği hem de veri gizliliği açısından kritik öneme sahiptir. Bu tez, sağlık hizmetleri sektöründe IoT cihazları ve ağ saldırılarına karşı güvenliği incelemekte ve bu alanda artan risklere karşı etkili bir çözüm sunmaktadır. Çalışmada, IoT cihazlarından gelen ağ isteklerinin saldırı olup olmadığını belirlemek için bir sınıflandırıcı geliştirilmiştir. Bu sınıflandırıcı, mevcut bir veri seti kullanılarak Python programlama dili ile oluşturulmuştur. Sınıflandırıcı, gerçek zamanlı olarak ağ trafiğini izleyebilmekte ve potansiyel tehditleri belirleyebilmektedir. Bu özellik, hasta güvenliği ve veri gizliliği sağlama açısından büyük önem taşır. Çalışmanın sonuçları, IoT cihazlarının ve sağlık hizmetlerinin genel güvenliğini artırmada önemli bir adım olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, sınıflandırıcının gerçek zamanlı çalışması ve potansiyel tehditleri belirleme yeteneği, sağlık hizmetlerinin daha güvenli hale gelmesine katkıda bulunmaktadır. Bu çalışma, sağlık hizmetlerinde IoT teknolojilerinin güvenli bir şekilde kullanılmasına ve bu alandaki risklerin azaltılmasına yardımcı olmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
IoT technologies are increasingly being utilized in healthcare services. These devices and networks improve diagnostic and treatment processes while enhancing patient monitoring and the overall efficiency of healthcare services. However, the security of IoT devices and networks poses a significant challenge that could hinder the widespread adoption of these technologies. Ensuring the security of IoT devices and networks used in healthcare is crucial for patient safety and data privacy. This thesis examines the security of IoT devices and networks against attacks in the healthcare sector and proposes an effective solution to mitigate the increasing risks. Specifically, the study develops a classifier to determine whether network requests from IoT devices are attacks. This classifier is designed using the Python programming language and an existing dataset. The classifier can monitor network traffic in real-time and identify potential threats. This feature is vital for ensuring patient safety and data privacy. The results of this study can be considered a significant step toward improving the overall security of IoT devices and healthcare services. Additionally, the real-time operation of the classifier and its ability to identify potential threats contribute to making healthcare services more secure. This study aims to facilitate the safe use of IoT technologies in healthcare and to reduce risks in this field.