Islam in a cross-boundary context and identity as narrative: A new perspective towards Abdulrazak Gurnah's By The Sea, Desertion and The Last Gift
Sınırlar ötesi bağlamda İslam ve bir öykü olarak kimlik: Abdulrazak Gurnah'ın Denizin Kıyısında, Terkediş ve Son Hediye romanlarına yeni bir bakış açısı
- Tez No: 901406
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH KARAKUZU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İslam, Kolonyalizm, Melezlik, Çokseslilik, Öznelik, Islam, Colonialism, Hybridity, Polyphony, Subjectivity
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tez, Abdulrazak Gurnah'ın Denizin Kıyısında, Terkediş ve Son Hediye romanlarında sınırları aşan ve evsiz bir kavram olarak İslam'ı, Bhabha'nın melezlik ve esneklik teorileri ve Bakhtin'in polifoni ve heteroglossia teorileri aracılığıyla analiz etmeye çalışmaktadır. Bu teoriler arasındaki paralellik, ırk, din ve ulus gibi kimlik parametrelerinin monolojik olması ve bu parametrelerin sistematik olarak özne ve özne olmayan ikircikliğini yaratmak için kullanılmasıdır. Ancak bu teorilerin temelinde bu zıtlıklar arasında her zaman etkileşim ve diyalog olduğu ve kimliğin sabit olmadığı gerçeği yatmaktadır. Öncü bir kavram olarak İslam'dan yola çıkan Gurnah, bize özne ve öteki sınırlarının ne kadar esnek olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, diyasporik bir yazar olarak Gurnah sınırları sürekli yeniden çizilen bir dünyada diyasporik kimlikleri anlatır ve Batı'nın egemen olduğu bir dünyada periferik bir dine mensup olan Müslüman karakterlerin zaman ve mekanla sabit olmayan ilişkisini araştırır. Yine de Gurnah, alternatif karşılaşma alanları yaratarak ve“ben”ile“sen”arasında diyaloğu mümkün kılarak, Batı'nın baskıcı normlarını alt üst eder ve Batı'nın Avrupa ulusunun alanı olduğu fikrini yapıbozuma uğratır. Ezilenlerin maruz kaldıkları zorluklara odaklanmak yerine, onları özne olarak kendi adlarına konuşturur ve Doğu Afrika ile Batı arasında çok sesli diyaloglar kurar. Gurnah, kolonyal söylemin uzantılarını keşfetmenin ve yeniden yazmanın yanı sıra, karakterlerini 'öteki' konumundan özneliğe taşır ve özneliğin istikrarlı değil, devam eden ve ırk, din, mekan veya zamansallıkla sınırlandırılamayan süregelen bir süreç olduğu fikrini yineler.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts at analyzing Islam as a cross-boundary and homeless concept in Abdulrazak Gurnah's novels By The Sea, Desertion and The Last Gift through Bhabha's theories of hybridity and unfixity and Bakhtin's theories of polpyphony and heteroglossia. The parallelism between these theories is that such parameters of identity as race, religion and nation are monologic and systemically are used to create binaries of subjects and non-subjects. However, at the heart of these theories lies the fact that there is always interaction and dialogue between these binaries and identity is unfixed. Setting out with Islam as a leading concept, Gurnah shows us how unfixed the boundaries of the self and other are. Therefore, as a dialogic writer, he narrates diasporic identities in a world whose boundaries are constantly realigned and investigates the characters' unfixed relationship with time and space as Muslims, a peripheric religion in a world dominated by the West. Yet, through creating alternative sites of encounter and enabling dialogue between 'I' and 'you', Gurnah subverts the oppressive norms of the West and deconstructs the idea that West is the space of European nation. Instead of simply focusing on the difficulties the oppressed undergo, he lets them speak in their own name as subjects and creates multi-voiced dialogues between East Africa and the West. Besides exploring and rewriting the extensions of colonial discourse, Gurnah moves his characters from the position of 'other' to subjects and reiterates the idea that subjectivity is not a stable but an on-going process that can neither be limited to race, religion, space or temporality.