Fen bilgisi öğretmen adaylarının fen laboratuvarında sanal gerçeklik ve metaverse kullanımı ile ilgili görüşlerinin ve ihtiyaçlarının belirlenmesi
Determining the opinions and needs of science teacher candidates regarding the use of virtual reality and metaverse in the science laboratory
  1. Tez No: 901437
  2. Yazar: ASİYE BİLGE KOCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA KIZILAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: fen bilgisi öğretmen adayları, fen laboratuvarı, metaverse, sanal gerçeklik, science teacher candidates, science laboratory, Metaverse, virtual reality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın, amacı fen bilgisi öğretmen adaylarının fen laboratuvarında sanal gerçeklik ve Metaverse kullanımı ile ilgili görüşlerinin ve ihtiyaçlarının belirlenmesidir. Araştırma nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji desenine göre yapılandırılmıştır. Araştırma 2023-2024 eğitim öğretim yılında güz yarıyılında İç Anadolu Bölgesinde bulunan bir devlet üniversitesinin teknoloji entegrasyonu ile ilgili en az bir dersini almış olan 16 fen bilgisi öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada nitel araştırmalarda sıkça kullanılan bir veri toplama biçimi olan ve açık uçlu sorulardan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme soruları araştırmacılar tarafından hazırlanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi ve betimsel analizden ortak olarak yararlanılmıştır. Öğretmen adaylarının görüşlerinden elde edilen veriler doğrultusunda sanal gerçeklik ve Metaverse uygulamaları teknoloji vasıtasıyla erişim sağlanan sanal evren olarak ifade edilmiştir. Sanal gerçeklik ve Metaverse uygulamalarının fen laboratuvarında kullanımının materyal ve fiziksel mekân gerektirmemesi, soyut kavramları somutlaştırması, gerçekçi olması, öğrenme kolaylığı sağlaması, güvenli deneylerin yürütülebilmesi, anlamlı öğrenmenin sağlandığı, eğlenceli bir öğrenme ortamı oluşturması gibi avantajlarından bahsetmişlerdir. Öğretmen adaylarının bir kısmı Metaverse kavramını daha önce hiç duymadıklarını, öğrenme ortamına entegrasyonu hakkında bir fikirlerinin olmadığını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the opinions and needs of science teacher candidates regarding using VR and the Metaverse in the science laboratory. The study is structured according to the phenomenology design, one of the qualitative research designs. It was conducted with 16 science teacher candidates from a university who had taken at least one course related to technology integration during the fall semester of the 2023-2024 academic year. This research used a semi-structured interview consisting of open-ended questions, a commonly used data collection method in qualitative research. The researchers prepared the semi-structured interview questions. Content analysis and descriptive analysis were used jointly in the data analysis. According to the data obtained from the teacher candidates' opinions, VR and Metaverse applications were described as virtual universes accessed through technology. They mentioned the advantages of using VR and Metaverse applications in the science laboratory, such as not requiring physical materials and space, making abstract concepts concrete, being realistic, providing ease of learning, enabling safe experiments, ensuring meaningful learning, and creating an enjoyable learning environment. Some teacher candidates stated that they had never heard of the Metaverse concept before and had yet to learn about its integration into the learning environment.