Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının okuryazarlıklara yönelik algılarının kelime ilişkilendirme testi (KİT) yoluyla belirlenmesi
Investigation of social studies teacher candidates' perceptions towards literacy through word association test (KIT)
  1. Tez No: 901438
  2. Yazar: GÜLSEREN KARASU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELVAN YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: öğretim programı, beceri, okuryazarlık, sosyal bilgiler öğretmen adayları, sosyal bilgiler, curriculum, skills, literacy, social studies teacher candidates, social studies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Teknoloji ve bilgi çağında yaşamamız bireylerden beklenilen becerileri etkilemektedir. Bu araştırma ile sosyal bilgiler öğretmen adaylarının halihazırda yürürlükte olan 2018 Sosyal bilgiler öğretim programında bulunan yedi okuryazarlık becerisine yönelik algılarının incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışma Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi sosyal bilgiler öğretmenliğinde 2023- 2024 eğitim- öğretim döneminde eğitim görmekte olan 1., 2., 3. ve 4. sınıf olmak üzere toplam 174 kişi ile yürütülmüştür. Çalışmanın amacı doğrultusunda öğretim programında bulunan yedi okuryazarlık (çevre okuryazarlığı, dijital okuryazarlık, finansal okuryazarlık, harita okuryazarlığı, hukuk okuryazarlığı, medya okuryazarlığı ve politik okuryazarlık) becerisi Kelime İlişkilendirme Testi (KİT) formu ile katılımcılara sunularak veriler toplanmıştır. Yedi okuryazarlık becerisi içerisinde en çok cevap çevre okuryazarlığı becerisine aittir. Çevre okuryazarlığını finansal okuryazarlık becerisi izlemektedir. Yedi okuryazarlık becerisi içerisinde en az cevap kavram politik okuryazarlık becerisi ile ilgilidir. Politik okuryazarlığı dijital okuryazarlık becerisi izlemektedir. Çalışma neticesinde sosyal bilgiler öğretmen adaylarının 2018 öğretim programında bulunan okuryazarlık becerileri ile ilgili cevaplar ürettikleri görülmüştür. Fakat okuryazarlık kavramının sadece bilgi değil tutum ve beceri boyutunun da olduğunu baz aldığımızda verilen cevap kavramlardan bilgi boyutuyla verilen cevapların tutum boyutuna yönelik cevaplardan daha fazla olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Living in the age of technology and information affects the skills expected from individuals. This research aimed to examine the perceptions of social studies teacher candidates regarding the seven literacy skills in the 2018 Social Studies curriculum that is currently in effect. The study was conducted with a total of 174 people, including 1st, 2nd, 3rd and 4th grade students, studying at Erciyes University Faculty of Education social studies teaching department in the 2023-2024 academic year. In line with the purpose of the study, seven literacy skills in the curriculum (environmental literacy, digital literacy, financial literacy, map literacy, legal literacy, media literacy and political literacy) were presented to the participants with the Word Association Test (WIT) form and data were collected. Among the seven literacy skills, the most answers belong to the environmental literacy skill. Environmental literacy is followed by financial literacy skills. Among the seven literacy skills, the least responsive concept is related to political literacy skills. Political literacy is followed by digital literacy skills. As a result of the study, it was seen that social studies teacher candidates produced answers regarding the literacy skills in the 2018 curriculum. However, when we consider that the concept of literacy is not only about knowledge but also about attitude and skill, it has been seen that the answers given to the knowledge dimension are more than the answers to the attitude dimension.