8 numaralı Tokat Şer'iyye sicilinin analizi
Analysis of Tokat Sharia registry no.8
- Tez No: 901654
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AÇIKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Kadı, Tereke, Vakıf, Buyruldu, Sharia Court Records, Qadi, Divorce, Foundation, Orders of Governor-general
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Osmanlı İmparatorluğu bilindiği üzere üç kıtaya hakim olarak yüzyıllarca bu kıtaları yönetmiştir. Bu denli önemli bir imparatorluk askeri, siyasi, sosyal ve ekonomik olarak merak konusu olup, birçok araştırmacının araştırma konusu olmuştur. Ancak büyük bir imparatorluğu bir bütün olarak ele alıp araştırmak oldukça zor olduğundan dolayı bölgesel ve şehirsel araştırmalar günümüzde daha rağbet görmektedir. Şehir araştırmaları için en önemli kaynaklardan bir tanesi Şer'iyye Sicilleridir. Şer'iyye Sicilleri araştırdığımız şehir hakkında geniş yelpazede bilgi aktarır. İçerisinde bulunan belge kayıtları vasıtasıyla o şehrin siyasi, iktisadi ve sosyal hayatları hakkında bilgiler sunar. Özelde şehir tarihçiliği ve genelde Osmanlı İmparatorluğu tarihine katkı yapmak için Tokat'a ait olan 8'Nolu Şer'iyye Sicilini araştırma konusu olarak belirledik. Ele aldığımız tez, giriş kısmı ile birlikte üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında Şer'iyye Sicilinin tanımı, önemi ve Tokat'a ait mevcut siciller hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde, araştırma konusunu teşkil eden 8 numaralı Tokat Şer'iyye Sicilinin ayrıntılı bir şekilde tanıtımı yer almaktadır. 3 başlıktan meydana gelen ilk bölüm H. 1217- 1219/M. 1802-1805 tarihli Tokat Şer'iyye Sicili, sicilde bulunan belgelerin konulara göre tasnifi ve transkripsiyonu yapılıp ardından özetleri çıkartılan belgelerden oluşmaktadır. İkinci bölüm bizlere Tokat şehrinin tarihi, coğrafi ve idari yapısı hakkında genel çerçevede bilgiler vermektedir. Son bölümü oluşturan üçüncü bölümde de Tokat'ın sosyo-ekonomik yapısı ve müesseseleri hakkında incelediğimiz Şer'iyye Sicili doğrultusunda değerlendirmeler yapılmıştır. Sonuç kısmında ise ele alınan ve yazılan tezin genel değerlenmesi yapılıp sonuca bağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire, as it is known, dominated three continents and ruled these continents for centuries. Such an important empire is a matter of military, political, social and economic curiosity and has been the subject of research for many researchers. However, since it is very difficult to examine and research a large empire as a whole, regional and urban studies are more popular nowadays. The most important source for urban research is the Sharia Registers. Sharia Registries provide a wide range of information about the city we are researching. It provides information about the political, economic and social life of that city through the document records it contains. In order to contribute to city historiography in particular and the history of the Ottoman Empire in general, we determined the Sharia Register No. 8 of Tokat as the subject of research. The thesis we are considering consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In the introduction, information about the definition and importance of the Sharia registry and the existing registries of Tokat is given. In the first chapter, there is a detailed introduction of Tokat Sharia Registry number 8, which is the subject of the research. The first part, consisting of 3 titles, is the Tokat sharia registry dated H. 1217-1219/AD 1802-1805, consists of documents in the registry classified according to their subjects, transcribed and then summarized. The second part gives us general information about the historical, geographical and administrative structure of the city of Tokat. In the third part, which constitutes the last part, evaluations were made about Tokat's socio-economic structure and institutions in line with the Sharia registry we examined. In the conclusion part, the general evaluation of the thesis discussed and written is made and concluded.