Meslek lisesi öğrencileri için aileleri yaptığı harcamalar ve maliyeti
Expenditures and costs of families for vocational high school students
- Tez No: 901656
- Danışmanlar: DR. GÖKHAN TUZCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ailelerin eğitim harcamaları, meslek lisesi, eğitim ekonomisi, Family education expenditures, vocational high school, the economics of education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı, çocukları meslek liselerinde eğitim gören ailelerin eğitim harcamalarını ortaya koymaktır. Tarama modeli ve nicel yöntemler kullanılmıştır. Veriler, oransız küme örnekleme yöntemiyle seçilen Denizli il merkezinden dört ve Çivril ilçesinden bir olmak üzere beş meslek lisesinin dokuz bölümünde eğitim gören 550 öğrencinin ailelerinden derlenmiştir. Araştırmacı tarafından geliştirilen bir veri toplama aracı kullanılmıştır. Alt problemlerin çözümlenmesinde, betimsel istatistikler, frekans analizi ve korelasyon katsayısından yararlanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına ilişkin şunlar söylenebilir: Araştırmaya katılan ailelerin büyük bölümünün eğitim ve gelir düzeyleri düşüktür. Ailelerin eğitim harcamaları içinde, öğrencilerin eğitim gördükleri bölümlerdeki araç-gereçler için yapılan harcama; ulaşım, beslenme, giyim gibi temel harcamalar için yapılanlardan daha fazladır. Meslek lisesi öğrencilerinin eğitim gördüğü bölüm, sınıf ve öğrencinin okulunun kırsal ya da kentsel alanda bulunması, ailelerin eğitim harcamalarının bir belirleyicisidir. Ailelerin yaptığı eğitim harcamaları, ailelerin gelir düzeylerinden, yaşadıkları evin mülkiyetinden, kentsel ve kırsal alanda yaşamalarından, ailedeki çocuk sayısından ve öğrencinin cinsiyetinden etkilenmektedir. Anne ve babaların eğitim düzeyi, meslekleri, birlikte ya da ayrı yaşamaları meslek lisesi öğrencileri için ailelerin yaptıkları eğitim harcamalarının belirleyicisidir. Ailelerin gelirleri arttıkça, yaptıkları eğitim harcamaları da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to reveal the education expenditures of families whose children are educated in vocational high schools. Survey model and quantitative methods were used. Data were collected from the families of 550 students studying in nine departments of five vocational high schools, four from Denizli city center and one from Çivril district, selected by disproportionate cluster sampling method. The data collection tool developed by the researcher was used. Descriptive statistics, frequency analysis and correlation coefficient were used in the analysis of sub-problems. The following can be said about the results of the research: The majority of families in the study have low levels of education and income. Among families' education expenses, the expenses spent on equipment and materials in the departments where students study are higher than those spent on basic expenses such as transportation, food and clothing. The department, class and whether the student's school is in a rural or urban area are determinants of families' educational expenditure. The educational expenditure of families is affected by the income levels of the families, the ownership of the house they live in, whether they live in an urban or rural area, the number of children in the family and the gender of the student. The education levels of the mothers and fathers, their professions, living together or separately are determinants of the educational expenditure of families for vocational high school students. As family incomes increase, their education expenditures also increase.