Yatay eksenli rüzgar türbin rotorunun bilgisayar destekli modellenmesi ve dinamik analizi
Computer aided modeling and dynamic analysis of horizontal axis wind turbine rotor
  1. Tez No: 901755
  2. Yazar: ÖMER POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ TAPLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar Türbini, Rotor Dinamiği, Kritik Hız, Campbell Diyagramı, Ansys, Solidworks, Modal Analiz, Wind Tubine, Rotor Dynamics, Critical Speed, Campbell Diagram, Ansys, Solidworks, Modal Analysıs
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Teorisi ve Dinamiği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Endüstriyel tesislerdeki makinelerde dönel yapılar makine kısımlarının en temel bölümlerindendir. Bu yapılar birçok endüstriyel alanda yaygın bir şeklide kullanılmaktadır. Dönen makine parçalarına farklı dinamik kuvvetler etki eder. Meydana gelen bu kuvvetlerin sonucunda parçalar üzerinde farklı frekans ve genlikte titreşimler oluşabilmektedir. Titreşimlerin frekansı sistemin doğal frekansı ile çakıştığında rezonans meydana gelmektedir. Dönel mekanik sistemlerin kritik parametrelerinin bilinmesi ve anlaşılması bu nedenle önemlidir. Şöyle ki dönel parçaları içeren makinaların tasarımları maksimum miktarda sorunsuz ve verimli çalışabilmesi için dinamik karakterleri göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Bu tez çalışmasında yatay eksenli rüzgar türbin rotor sisteminin dinamiği ele alınmıştır. Söz konusu rüzgar türbin rotoru bilgisayar destekli olarak modellenmiştir. Modellenen sistemin sonlu elemanlar metodu kullanılarak modal analizi gerçekleştirilmiştir. Analiz sonrasında meydana gelen toplam deformasyon ve Campbell diyagramından elde edilen kritik hızlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In engineering, rotational structures in machines are one of the most basic parts of machine parts. These structures are widely used in many industrial fields. Different dynamic forces act on rotating machine parts. As a result of these forces, vibrations of different frequencies and amplitudes can occur on the parts. Resonance occurs when the frequency of the vibrations coincides with the natural frequency of the system. This is why it is important to know and understand the criticality of rotational parts. That is to say, the design of machines containing rotating parts is made by taking into account their dynamic characteristics in order to operate smoothly and efficiently for the maximum amount of time. In this thesis, the dynamics of horizontal axis wind turbine rotor system is discussed. The system was modeled with Solidworks program. The modeled system was transferred to the Ansys program and modal analysis was performed. After the analysis, the total deformation and critical velocities obtained from the Campbell diagram were evaluated.