Pomza kullanmının çilek verimi üzerine etkisi
Effects of pumice use on strawberry yield
  1. Tez No: 901773
  2. Yazar: HATİCE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN GERÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Albion, pomza, tane çapı, verim, bitki gelişimi, Albion, pumice, grain diameter, yield, plant growth
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada, Kayseri'nin Develi ilçesinde bulunan pomzanın, çilek yetiştiriciliğinde verime etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, 2023-2024 yılları arasında yürütülen araştırmada, çilek çeşidi olarak Albion fide, yetiştirme teknikleri olarak ise sera ve saksılarda yetiştiricilik sistemi kullanılmıştır. Denemede yetiştirme ortamı olarak; %40 toprak, %40 pomza (tane çapları; 10-20mm, 8-16mm, 4-8mm,0-4mm), %20 (tane çapı; 10-20mm) pomza ve Albion frigo fidesi, denenen her dört yetiştirme sistemine (kapalı ve yüksek tünel) üçerli denemelerle 24 Mayıs 2023 tarihinde dikilmiş ve beş aylık üretim gerçekleştirilmiştir. Çilek meyvesinin; bitki gelişimi ve meyve gelişimi ile birlikte bitki başına verim özellikleri belirlenmiştir. Yetiştirme ortamlarının bitki gelişimine etkisi önemlidir. Denemelerde yapılan pomza uygulamaları neticesinde bitkinin eninde ve boyunda, meyve ağırlığında, meyve eninde ve boyunda 10-20 mm'lik uygulamasının özellikle verim ile ilgili parametreleri olumlu etkilediği görülmüştür. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular göz önüne alındığında; yetiştirme ortamlarının Develi şartlarında yapılan ısıtmasız sera içerisinde bitki gelişimi, verim ve kalitesi açısından 10-20 mm'lik çaptaki pomzanın, Albion çilek çeşidinin yetiştirilmesinde iyi sonuç verdiği, verim ile ilgili parametrelere olan etkisi nedeniyle üretimde kullanımının önerilebileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of pumice found in Develi district of Kayseri on yield in strawberry cultivation were investigated. For this purpose, Albion seedlings were used as strawberry variety and greenhouse pot cultivation system was used as cultivation technique in the research conducted between 2023 - 2024. In the experiment, Albion frigo seedlings were planted in 40% soil - 40% pumice (grain diameters; 10-20mm, 8-16mm, 4-8mm, 0-4mm), 20% pumice (grain diameter; 10-20mm) growing media in each of four growing systems (closed and high-tunnel) in triplicates on May 24, 2023 and five months of production was carried out. Plant growth (number of stems, number of leaves, root length, plant width and height) and fruit development (fruit weight, fruit flesh firmness, fruit flesh color, fruit width and length) as well as yield characteristics per plant were determined. The effect of growing media on plant growth was important. As a result of the pumice applications made in the trials, plant width and height, fruit weight, fruit width and length, and yield per plant were determined. The results of the research showed that pumice with a diameter of 10-20 mm yielded good results in the cultivation of Albion strawberry variety in terms of plant growth, yield and quality in the unheated greenhouse under Develi conditions, and its use in production can be recommended due to its effect on yield-related parameters.