Banaz Çayı Yukarı Havzası'nın jeomorfolojisi
Geomorphology of the Upper Basin of the Banaz Stream
  1. Tez No: 901821
  2. Yazar: BÜLENT AKÇA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKAN BOZYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Uşak, Banaz, Banaz Çayı, Jeomorfoloji, Jeomorfolojik Birimler, Uşak, Banaz, Banaz Stream, Geomorphology, Geomorphological Units
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Murat Dağı'ndan kaynağını alan Banaz Çayı, Büyük Menderes Nehri Yukarı Havzası'nın bir kısmını teşkil eder. Topografik koşulların etkisiyle genel olarak kuzey-güney yönlü akış gösteren Banaz Çayı'nın kuzeydoğu-güneybatı yönlü uzunluğu yaklaşık 111,59 km ve havza alanı 4.198,12 km²'dir. Çalışma sahası olan Banaz Çayı Yukarı Havzası ise 1.041,49 km² yüz ölçüme sahip olup 38°35' ile 38°53' kuzey enlemleri ve 29°39' ile 29°57' doğu boylamları arasında yer alır. Çalışmada, Banaz Çayı Yukarı Havzası'nın jeomorfolojik açıdan gelişim süreci, havzadaki jeomorfolojik birimler ve bu birimlerin insanlar tarafından nasıl kullanıldığı ve insanın kullanımı bağlı ortaya çıkan sonuçların neler olduğu ifade edilmeye çalışılmıştır. Çalışma sahasının jeolojisi, iklim özellikleri, bitki örtüsü, toprak ve hidrografya özellikleri ile jeomorfolojik birimleri ve bu birimler ile arazi kullanımı arasındaki ilişki bu bağlamda ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Banaz Stream, which originates from Murat Mountain, forms a part of the Upper Basin of the Büyük Menderes River. The northeast-southwest length of the Banaz Stream, which generally flows in the north-south direction due to the effect of topographic conditions, is approximately 111,59 km and the basin area is 4.198,12 km². The Banaz Stream Upper Basin, which is the study area, has a surface area of 1.041,49 km² and is located between 38°35' and 38°53' north latitudes and 29°33' and 29°57' east longitudes. In the study, it was tried to express the geomorphological development process of the Banaz Stream Upper Basin, the geomorphological units in the basin and how these units were used by people and what were the results of human use. The geology, climatic characteristics, vegetation, soil and hydrography characteristics and geomorphological units of the study site and the relationship between these units and land use are discussed in this context.