Cinsel istismara uğrayan kadınlarda duygu düzenleme becerileri ve benlik saygısının duygusal yeme davranışı ile ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between emotion regulation skills, self-esteem, and emotional eating behavior of women who have experienced sexual abuse
  1. Tez No: 901857
  2. Yazar: MERVE AKKUL KÖKSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİMA ELİF ERGÜNEY OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel İstismar, Duygusal yeme, Benlik Saygısı, Duygu Düzenleme Becerileri, Sexual Abuse, Emotional Eating, Self-Esteem, Emotion Regulation Skills
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET CİNSEL İSTİSMARA UĞRAYAN KADINLARDA DUYGU DÜZENLEME BECERİLERİ VE BENLİK SAYGISININ DUYGUSAL YEME DAVRANIŞI İLE İLİŞKİLERİNİN İNCELENMESİ Merve AKKUL KÖKSAL Yüksek Lisans, Klinik Psikoloji Tez Danışmanı: Dr. Öğretim Üyesi Fatima Elif ERGÜNEY OKUMUŞ Şubat, 2024 - 108 sayfa Cinsel istismar hem birey hem toplum sağlığını etkileyen önemli bir olgudur. Her sene binlerce kadın, cinsel istismarın herhangi bir formuna maruz kalmaktadır. Bu çalışmada cinsel istismara uğrayan kadınların duygu düzenleme becerileri, benlik saygısı ve duygusal yeme davranışı arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmaya Türkiye'de yaşayan 140 cinsel istismar mağduru olmak üzere toplam 376 kadın katılmıştır. Katılımcılara Duygusal Yeme Ölçeği (DYÖ), Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği (DBBÖ), Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ), demografik bilgi formu ve bilgilendirilmiş onam formu verilmiştir. Grup karşılaştırmalarına yönelik analiz sonuçları, cinsel istismara uğrayan kadınların daha fazla duygusal yeme davranışı gösterdiği ve benlik saygılarının daha düşük olduğunu göstermiştir. Ayrıca cinsel istismar grubunda daha fazla psikiyatrik rahatsızlık bildirilmiştir. Sonuçlara göre, istismar grubunda duygu düzenleme becerileri ve benlik saygısı ile duygusal yeme arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki vardır. İstismara uğrayan kadınlarda sonuçlar; yaş, beden kitle indeksi ve benlik saygısının duygusal yeme davranışını yordadığını göstermektedir. Ayrıca cinsel istismarın; benlik saygısı ile duygusal yeme davranışı arasındaki ilişkide düzenleyici bir etkiye sahip olduğu, duygu düzenleme becerileri ile duygusal yeme arasındaki ilişkide ise düzenleyici bir etkisinin olmadığı anlaşılmaktadır. Araştırma sonuçları ilgili literatür ışığında tartışılmış ve gelecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXAMINING THE RELATIONSHIP BETWEEN EMOTION REGULATION SKILLS, SELF-ESTEEM, AND EMOTIONAL EATING BEHAVIOR OF WOMEN WHO HAVE EXPERIENCED SEXUAL ABUSE Merve AKKUL KÖKSAL Master, Clinical Psychology Thesis Advisor: Asst. Prof. Fatima Elif ERGÜNEY OKUMUŞ February, 2024 – 108 pages Sexual abuse is a significant phenomenon that affects both individual and public health. Every year, thousands of women are exposed to some form of sexual abuse. In the current study, the relationship between emotion regulation skills, self-esteem, and emotional eating behavior of women who have experienced sexual abuse was examined. A total of 376 participants, including 140 sexual abuse victims living in Turkey, participated in the study. Participants were given the Emotional Eating Scale (EES), Emotion Regulation Skills Scale (ERSS), Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES), a demographic information form and an informed consent form. The analysis results for group comparisons showed that women who had experienced sexual abuse exhibited more emotional eating behavior and lower self-esteem. Additionally, more psychiatric disorders were reported in the sexual abuse group. According to the results, there is a significant negative relationship between emotional eating and emotion regulation skills and between emotional eating and self-esteem in the abuse group. The findings in abused women indicate that age, BMI and self-esteem predict emotional eating behavior. Furthermore, sexual abuse has a regulatory effect on the relationship between self-esteem and emotional eating, but sexual abuse hasn't a regulatory effect on the relationship between emotion regulation skills and emotional eating. The research results are discussed in the light of relevant literature and suggestions were presented for future studies.