Duygu odaklı grup terapisinin duyguları ifade etme ve öz-şefkat düzeylerine olan etkisinin incelenmesi
Examining the effect of emotion-focused group therapy on expressing emotions and self-compassion levels
  1. Tez No: 901881
  2. Yazar: FATIMA NUR KONUKPAY AŞAĞIDAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu, Duygu Odaklı Grup Terapisi, Duyguları İfade Etme, Öz-Şefkat, Emotion, Emotion-Focused Group Therapy, Expressing Emotions, Self-Compassion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmanın amacı, duygu odaklı terapiye dayalı olarak gerçekleştirilen duygu odaklı grup terapisi oturumlarının genç yetişkinlerin duyguları ifade etme ve öz şefkat düzeylerine etkisini incelemektir. Araştırmanın deney ve kontrol grubu toplam 20 genç yetişkinden (deney grubu N=10 kontrol grubu N=10) oluşmaktadır. Araştırmada genç yetişkinlerin duyguları ifade etme düzeylerini belirlemek amacıyla“Duyguları İfade Etme Ölçeği”ve öz-şefkat düzeylerini belirlemek amacıyla da“Öz-şefkat Ölçeği”kullanıldı. Deney ve kontrol gruplarına bu ölçekler ön-test ve son-test olarak uygulanıldı. Deney grubu ile 10 oturum boyunca duygu odaklı terapi ilke ve teknikleri doğrultusunda oluşturulmuş bir dizi çalışma ve grup terapisi oturumları yapıldı. Oturumlar yaklaşık olarak 90-120 dakika sürdü. Kontrol grubu ile herhangi bir çalışma yapılmadı. Gruplar arasında Duyguları İfade Etme Ölçeği ve Öz-Şefkat Ölçeği skorlarının karşılaştırılması Mann Whitney U testi ile yapıldı. Ön ve son ölçüme göre ölçek skorlarının değişimi Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile incelendi. Son ölçüm Duyguları İfade Etme Ölçeği ve Öz-Şefkat Ölçeği skorları üzerinde terapinin etkinliği ANCOVA Analizi sonucu ile incelendi. İstatiksel analizler sonunda Duygu Odaklı Grup Terapisi oturumlarının, genç yetişkinlerin duyguları ifade etme ve öz-şefkat düzeyleri üzerinde anlamlı bir fark oluşturmadığı tespit edildi. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular literatür ışığında incelendi ve önerilerde bulunuldu.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of group therapy sessions based on emotion-focused therapy on young adults' emotional expression and self-compassion levels. The experimental and control groups of the research consist of a total of 20 young adults (experimental group N = 10, control group N = 10). In the study, the“Expressing Emotions Scale”was used to determine the emotional expression levels of young adults and the“Self-compassion Scale”was used to determine their self-compassion levels. These scales were applied to the experimental and control groups as pre-test and post-test. A series of studies and group therapy sessions were held with the experimental group in line with the principles and techniques of emotion-focused therapy for 10 sessions. Sessions lasted approximately 90-120 minutes. No study was conducted with a control group. Comparison of Expressing Emotions Scale and Self-Compassion Scale scores between groups was made with the Mann Whitney U test. The change in scale scores according to pre- and post-measurement was examined with the Wilcoxon Signed-Rank Test. The effectiveness of the therapy on the last measurement scores of the Expressing Emotions Scale and Self-Compassion Scale was examined with the result of ANCOVA Analysis. As a result of statistical analysis, it was determined that Emotion-Focused Group Therapy sessions did not make a significant difference on the emotional expression and self-compassion levels of young adults. The findings obtained as a result of the research were examined in the light of the literature and suggestions were made.