Özel yetenek tanısı alan ve almayan öğrencilerin öz düzenleme ve eleştirel düşünme becerisi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining self-regulation and critical thinking skills of students identified as gifted and not gifted
  1. Tez No: 901883
  2. Yazar: FEYZA ARSLAN DURSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞİN KAPLAN SAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Yetenekli, Öz Düzenleme, Eleştirel Düşünme, Gifted Children, Critical Thinking, Self-Regulated Learning
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üstün Zekalılar ve Yetenekliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu tezin amacı, özel yetenek tanısı alan ve almayan ortaokul öğrencilerinin eleştirel düşünme ve öz düzenleme beceri düzeylerini incelemektir. Eleştirel düşünme, bireylerin bilgiyi sorgulama, analiz etme ve çözümleme yeteneği olarak tanımlanırken; öz düzenleme becerisi, bireyin hedeflerine ulaşmak için düşüncelerini, davranışlarını ve duygusal tepkilerini yönetme kapasitesini ifade etmektedir. Araştırma bu becerilerin hem farklı demografik değişkenler hem de özel yetenekli olup olmama durumuna göre değişip değişmediğini ele almaktadır. Araştırma ayrıca eleştirel düşünme ve öz düzenleme becerileri arasındaki ilişkiyi arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırmada tarama modeli kullanılmış ve veriler sınıf ortamında bire bir toplanmıştır. Araştırmanın evrenini 2023-2024 eğitim öğretim yılında Türkiye'nin İstanbul ilinde öğrenim gören 5.6.7. ve 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklemini ise İstanbul ilinde bulunan özel yetenek tanısı almış 285, özel yetenek tanısı almamış 288 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, özel yetenekli olarak tanımlanan öğrencilerin eleştirel düşünme ve öz düzenleme becerileri, özel yetenekli olarak tanımlanmayan öğrencilere göre daha yüksektir. Ayrıca, bu iki beceri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Araştırmanın bulgularına dayanarak öğretmenlere, ailelere ve gelecekteki araştırmacılara eleştirel düşünme ve öz düzenleme becerilerinin geliştirilmesine yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis examines secondary school students' critical thinking and self-regulation skill levels and assesses how these levels differentiate between gifted students and those not identified as gifted. The study aims to analyze how critical thinking and self-regulation skills vary according to various demographic variables and to understand the relationship between these two skills. Critical thinking is defined as the ability of individuals to question, analyze, and process information, while self-regulation refers to the capacity of individuals to manage their thoughts, behaviors, and emotional responses to achieve their goals. The research explores the relationship between these two skills and reveals how they differ between gifted students and non-gifted students. A survey model was used in the study, and data were collected individually in classroom settings. The study group consisted of secondary school students who were identified as gifted and those who were not. According to the research findings, students identified as gifted have more developed critical thinking and self-regulation skills compared to those not identified as gifted. Additionally, a positive and significant relationship was found between these two skills. Based on the findings, recommendations for teachers, families, and future researchers regarding the development of critical thinking and self-regulation skills put forward.