Derviş Zaim sinemasında çatışma ve savaş temsili
Representation of conflict and war in Dervis Zaim cinema
  1. Tez No: 901935
  2. Yazar: NESLİŞAH GÖKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ BOZTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, Savaş, Çatışma Kuramı, Sinemada Savaşın Temsili, Derviş Zaim Sineması, Conflict, War, ConflictTheory, Representation of War in Cinema, Dervis Zaim Cinema
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Savaş ve çatışma, insanlık tarihi boyunca toplumları, ekonomileri ve bireysel yaşamları derinden etkilemiş olgulardandır. Bu olgular yalnızca fiziksel yıkıma yol açmakla kalmaz, aynı zamanda sosyal yapıları, güç dinamiklerini, kolektif kimlik ve hafızayı etkileyen geniş kapsamlı sosyolojik sonuçları da beraberinde getirir. Savaşlar ve çatışmalar, insan deneyimi ve toplum üzerindeki derin etkisinden dolayı sinemada tekrar tekrar işlenen bir tema olmuştur. Modern sosyolojinin önemli kuramlarından biri olan Çatışma kuramı, toplumsal ilişkilerin ve yapıların şekillenmesinde çatışmanın ve güç dengesizliklerinin rolünü vurgulayan sosyolojik bir bakış açısıdır. Toplumun kaynaklar, statü ve nüfuz için rekabet eden farklı gruplar arasındaki doğal çatışmalarla karakterize edildiğini öne sürer. Çatışma kuramı, toplumsal huzursuzluk ve şiddetin altında yatan nedenleri ve bunların sonuçlarını analiz etmek için oldukça önemlidir. Çalışmada siyasi çatışma, sınıf temelli çatışma, etnik çatışma, kültürel çatışma ve toplumsal cinsiyet temelli çatışma ele alınacaktır. Türk sinemasının önemli bir figürü olarak öne çıkan Derviş Zaim, filmlerinde çeşitli çatışma türlerini incelemektedir. Yönetmenin çalışmaları etnik, politik ve kültürel çatışmaların karmaşıklığını araştırır; bunların sosyolojik ve insani sonuçlarına ışık tutar. Zaim, sinematik anlatıları aracılığıyla toplumsal gerilimlerin karmaşıklıklarında gezinir ve çatışmanın yansımalarıyla boğuşan bireylerin incelikli tasvirlerini sunar. Bu tez çalışması, Zaim'in filmlerinde farklı çatışma türlerini nasıl tasvir ettiğini çatışma kuramı merceğinden incelemeyi ve onun sinemasal anlatılarının sosyolojik boyutlarına ışık tutmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda yönetmenin amaçsal örneklem yöntemiyle seçilen“Filler ve Çimen”,“Çamur”,“Cenneti Beklerken”,“Gölgeler ve Suretler”ve“Flaşbellek”isimli filmleri çatışma kuramı çerçevesinde göstergebilimsel yöntemle analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
War and conflict are phenomena that have deeply affected societies, economies andi ndividual lives throughout humanhistory. These phenomena not only lead tophysical destruction,but also bring with them far-reaching sociological consequences that affect social structures, powerdynamics, Collective identity and memory. War and conflict have been a recurring theme in cinema due to their profound impact on human experience and society. Conflict theory is a sociological perspective that emphasizes the role of conflict and power imbalances in shaping social relations and structures. Irargues that society is characterized by natural conflicts between different groups competing for resources, status, and influence. Conflict theory is crucial for analyzing the underlying causes of social unrest and violence, as well as their consequences. Inthisstudy, political conflict, class-basedconflict, ethnicconflict, cultural conflict and gender-based conflict will be discussed. Derviş Zaim, who stands out as an importantfigure of Turkish cinema, examines various types of conflict in his films. Thedirector's Works explore the complexity of ethnic, political, and cultural conflicts; shedding light on their sociological consequences and effects on individuals and societies. Zaim navigates through the complexities of social tensions and presents nuancedportrayals of individuals grappling with the ramifications of conflict through his cinematic narratives. This article aim stoexamine how Zaim depicts various types of conflict in his films and shedlight on the sociological dimensions of his cinematic narratives. In this context, the director's films named“Elephants and Grass”,“Mud”,“WaitingforHeaven”,“ShadowsandFaces”, and“Flashdisk”will be analyzed within the framework of conflict theory.