Sorunlu bireysel kredilerin gri model yöntemiyle tahminlenmesi
Estimation of non-performing individual loans using the gray model method
  1. Tez No: 901934
  2. Yazar: AYŞE YILDIZ BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERT URAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sorunlu Bireysel Krediler, Risk, Gri Model, Non-performing Retail Loans, Risk, Gray Model
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Sorunlu Bireysel Kredilerin Gri Model Yöntemiyle Tahminlenmesi Ayşe YILDIZ BAYRAKTAR Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı İktisat Programı Bireysel bankacılık, bankacılık sektöründe önemli bir paya sahiptir. Bireysel bankacılıkta sunulan hizmetlerin kalitesi ve çeşitliliği her geçen gün artmaktadır. Bireysel bankacılıkta en önemli hizmetlerden birisi taşıt, konut, ihtiyaç vb. kredileridir. Kullandırılan bireysel kredilerin geri ödenmesinde yaşanan sorunlar ise sektör için ciddi sorun oluşturmaktadır. Tasfiye olunacak alacakların artışı bankaların sermaye yükümlülükleri açısından olumsuzlukları beraberinde getirmektedir. Çalışmada, sorunlu bireysel kredileri ifade eden tasfiye olunacak alacaklar kullanılarak bir yandan bir yandan bankaların karşılaştıkları kredi riskini ortaya koymak bir yandan da geleceğe yönelik tahminler yapmak amaçlanmıştır. Bu amaçla Türk bankacılık sektörüne ilişkin 2023 yılı aylık verilerinden hareketle Gri model teorisinde yer alan GM(1,1) Modeli kullanılarak artan gözlem değerlerinden hareketle azalan gözlem değerleri tahminlenmiş ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Analizlerde, daha az gözlem sayısıyla yapılan tahminlerin daha başarılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Estimation of Non-Performing Individual Loans Using The Gray Model Method Ayşe YILDIZ BAYRAKTAR Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Economics Economics Program Retail banking has a significant share in the banking sector. The quality and diversity of services offered in retail banking are increasing day by day. One of the most important services in retail banking is vehicle, housing, needs, etc. credits. Problems experienced in the repayment of individual loans constitute a serious problem for the sector. The increase in non-performing loans brings negativities in terms of banks' capital obligations. In the study, it was aimed to reveal the credit risk faced by banks and to make predictions for the future by using non-performing loans, which represent problematic individual loans. For this purpose, using the GM(1,1) Model in the Gray model theory, based on the 2023 monthly data of the Turkish banking sector, decreasing observation values were estimated based on increasing observation values and the obtained results were interpreted. In the analysis, it was concluded that the predictions made with fewer observations were more successful.