Sakin şehirlerin kadın yoksulluğu ile mücadeledeki rolü: Köyceğiz örneği
The role of cittaslow i̇n fight against women's poverty: The case of Köyceğiz
  1. Tez No: 901978
  2. Yazar: MEHTAP ATAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR AKGİŞ İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: kalkınma, kadın yoksulluğu, Köyceğiz, sakin şehir, yavaş turizm, slow city, slow tourism, development, women poverty, Köyceğiz
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Sakin şehirler, ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliği önceliyor olması itibariyle de alternatif bir kalkınma modeli olarak giderek daha fazla kabul görmektedir. Bu bağlamda çalışmanın konusunu sakin şehirlerin kalkınma üzerindeki rolü oluşturmaktadır. Çalışmada çoklu nitel araştırma tekniğinden faydalanılmıştır. Çalışma alanını Köyceğiz sakin şehri, çalışma evrenini ise burada yaşayanlar oluşturur. 1- 4 Eylül 2022 tarihleri arasında Köyceğiz'de yaşayan 23 kadın ile görüşme yapılmıştır. Ayrıca saha çalışması süresince araştırmacı tarafından gözlem notlarının yer aldığı günlük tutulmuştur. Veriler özetleyici içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın temel bulguları şu şekildedir: Köyceğiz'in sakin şehir statüsünü almasıyla birlikte şehre gelen ziyaretçi sayısı artmış bu durum kadınların istihdam fırsatlarını iyileştirmiş ve gelir artışı sağlamıştır. Şehirde sosyal imkanlar gelişmiş ve yaşam memnuniyet artmıştır. Kültürel çeşitliliğin artması da bu bağlamda dikkate değerdir. Bununla birlikte turist gelişlerinin ve şehrin aldığı göçün artması trafik sorunlarının artmasına neden olmuştur ve şehrin“sakinlik”özelliği tehdit altındadır.
Özet (Çeviri)
Slow cities are increasingly gaining acceptance as an alternative development model due to their prioritization of economic, social, and environmental sustainability. Therefore, it is possible to observe a visible interest in the topic in the literature. However, its role in combating women poverty is addressed in a limited manner. In this context this research investigates whether the slow city status plays an effective role in combating women poverty. A multi-method (qualitative and qualitative) approach used in the study. Köyceğiz was selected as the study area. Firstly interviews were conducted with 23 women residing in Köyceğiz between September 1 and September 4, 2022. Additionally, during the fieldwork, the researcher recorded a daily journal containing observation notes. Data were analyzed through summative content analysis.The main results of the research are as follows: After Köyceğiz attained Cittaslow status, the number of visitors has increased. This situation has increased employment opportunities for women and facilitated income growth. Social amenities in the city have improved, leading to an increase in overall life satisfaction. The rise in cultural diversity is also noteworthy. However, the increase in tourist arrivals and migration to the city has resulted in a rise in traffic problems, posing a threat to the city's“slow”characteristic.