Üniversite dersliklerinin akustik özelliklerinin iyileştirilmesine yönelik bir araştırma
An investigation into the improvement of acoustic properties in university classrooms
  1. Tez No: 902058
  2. Yazar: CANER BOSTANKOLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CÜNEYD DİRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Akustik, hacim akustiği, eğitim yapıları, simülasyon, Acoustic, room acoustics, education buildings, acoustic simulation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Eğitim yapılarında işitsel konforun eğitimin kalitesi ile doğrudan bağlantısı vardır. Bilgi aktarmanın ve konuşmanın yoğun olduğu bu hacimlerde sesin doğru iletimi için iyi kurgulanması gereken akustik, dersin anlaşılabilirliğini ve verimin artmasını sağlayan disiplinlerin başında gelir. Bu tez çalışmasında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampüsü ve İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampüsü'nden örnek derslikler seçilerek hacim akustiği ölçümleri ve üç boyutlu modellemeler ile simülasyon çalışmaları yapılmıştır. Bu yöntemlerle üniversite dersliklerinde akustik konfor koşulları belirlenmiş ve mevcut duruma iyileştirme önerileri getirilmiştir. Bu çalışma kapsamında ilk olarak literatür taraması yapılarak benzer çalışmalar incelenmiş, çalışmanın amacı ve yöntemi belirlenmiştir. Sonraki bölümlerde eğitim mekânlarının gereksinimleri tespit edilmiş ve işitsel konfor özelinde parametreler açıklanmıştır. İki üniversitede yapılan hacim akustiği ölçümleri sırasında dersliklerin rölöveleri alınmış, değişkenlerine göre seçilen derslikler bilgisayar ortamında modellenmiştir. Bu modeller üzerinde yerinde gözlemlenen yüzey malzemeleri ve yutuculuk katsayıları işlenmiş ve Ease 4.4 simülasyon programı ile hacim akustiği sonuçları alınmıştır. Simülasyon ve akustik ölçüm yöntemi ile elde edilen sonuçlar karşılaştırılmış ve simüle edilen sonuçlar ölçüm sonuçlarına göre kalibre edilmiştir. İşitsel konforun yetersiz görüldüğü dersliklerde iyileştirme önerileri getirilerek optimum hacim akustiği parametrelerin elde edilmesi amaçlanmıştır. Sonuç bölümünde, bu iyileştirme ve analiz çalışmaları sonucu üniversite derslikleri için akustik prensip öneriler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
AN INVESTIGATION INTO THE IMPROVEMENT OF ACOUSTIC PROPERTIES IN UNIVERSITY CLASSROOMS ABSTRACT Auditory comfort in educational structures directly affects the quality of education. Acoustics, which must be designed well for the correct transmission of sound in educational spaces where intensive information transfer and oral discourse occurs, is a prominent discipline that ensures the intelligibility of the lesson and increases the efficiency of education. In this thesis, sample classrooms from Mimar Sinan Fine Arts University Fındıklı Campus and Istanbul Technical University Taşkışla Campus were selected in order to conduct room acoustics measurements and carry out simulation studies using three-dimensional models. Using these methods, conditions regarding acoustic comfort were determined and suggestions were made to improve the current situation. Within the scope of this study, an initial literature review was conducted, similar studies were examined, the purpose and method of this study were determined. In the following sections of this study, the requirements of educational spaces were identified and the parameters specific to auditory comfort were explained. While conducting room acoustics measurements inside the universities that were previously mentioned, classrooms' plans were recorded and the classrooms which were selected according to their variables were modelled in the computer environment. Surface materials and absorption coefficients observed on-site were processed on 3D models and room acoustics results were obtained using Ease 4.4 simulation software. The results obtained by simulation were compared with the results obtained by acoustic measurements method and the simulated results were calibrated according to the measurements results. It was aimed to obtain the optimal room acoustics parameters by suggesting improvements in classrooms where auditory comfort was deemed inadequate. In the conclusion section, as a result of these improvement and analysis studies, acoustic principles suggestions for university classrooms were discussed.