Çıldır eyaleti Tavusker sancağı 2776 numaralı nüfus defteri'nin transkripsiyon ve değerlendirmesi
Transcription and evaluation of the population book no. 2776 of Tavusker sanjak of Çildir province
- Tez No: 902061
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER KUCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tavusker, Erzurum Eyaleti, Çıldır Eyaleti, Nüfus Defteri, 19. Yüzyıl, Tavusker, Erzurum Province, Çıldır Province, Population Book, 19th century
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Osmanlı tarihi üzerine yapılacak araştırmalara arşiv malzemeleri sunan kurumların başında Devlet Arşivleri'ne bağlı Osmanlı Arşivleri gelmektedir. Osmanlı arşivlerindeki milyonlarca belgeden birisi de nüfus defterleridir. 1826 yılında Yeniçeri Ocağının kaldırılmasıyla birlikte yeni bir ordu kurmak amacıyla ülke genelindeki askerliğe elverişli nüfusu belirlemek maksadıyla nüfus sayımı yapılması kararı alınmıştır. Bu sayımın bir diğer amacı da vergi vermeye muktedir nüfusu belirlemektir. Bu çerçevede ülke genelinde 1831 yılında başlanılan nüfus sayımı bazı yerlerde daha geç dönemlerde tamamlanabilmiştir. Çalışmaya konu olan Tavusker Sancağı'nı da içine alan Çıldır Eyaletindeki sayımlar 1835 yılında tamamlanabilmiştir. Çalışmanın ana kaynağı olan 2776 numaralı Çıldır Eyaleti Tavusker Sancağı Nüfus Defterinden elde edilen bilgilerden hareketle karyelerin sayısı, karyelerde yaşayan kişilerin isimleri, fiziksel özellikleri, mesleki bilgileri, kullandıkları unvanların değerlendirmeleri yapılmıştır. Çalışma; giriş bölümünden başlamış olup birinci bölüm, ikinci bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın metodu ve çerçevesi üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde defterde yer alan nüfus kayıtları birçok yönden değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Bu bölümde Çıldır Eyaletinin Tavusker Sancağı köylerinin nüfus verileri deftere bağlı kalınarak ortaya konulmuştur. İkinci bölümde ise ilgili defterin transkripsiyonu yapılmıştır. Sonuç kısmında ise defterden elde edilen veriler ışığında genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Archives of the State Archives is one of the leading institutions providing archival materials for research on Ottoman history. One of the millions of documents in the Ottoman archives is the population registers. In 1826, with the abolition of the Janissary Corps, it was decided to conduct a census to determine the population eligible for military service throughout the country in order to establish a new army. Another purpose of this census was to determine the population capable of paying taxes. In this framework, the census, which started in 1831 throughout the country, was completed in some places at a later period. The census in Çıldır Province, which included Tavusker Sanjak, the subject of this study, was completed in 1835. Based on the information obtained from the main source of the study, Çıldır Province Tavusker Sanjak Population Ledger numbered 2776, the number of the towns, the names of the people living in the towns, their physical characteristics, professional information, and the titles they used were evaluated. The study started from the introduction and consists of the first chapter, the second chapter and the conclusion. In the introduction, the method and framework of the study are emphasised. In the first chapter, the population records in the book are evaluated in many ways. In this section, the population data of the villages of Tavusker Sanjak of Çıldır Province are presented by adhering to the ledger. In the second part, the transcription of the relevant ledger was made. In the conclusion part, a general evaluation was made in the light of the data obtained from the ledger.