Evlilik doyumu ve sosyal medya kıskançlığı arasındaki ilişkinin çeşitli demografik değişkenler açısından incelenmesi
Examining the relationship between marital satisfaction and social media jealousy in terms of various demographic variables
  1. Tez No: 902091
  2. Yazar: NUR BALCI SULAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU KUŞCU, DOÇ. DR. RAZİYE SANCAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Doyumu, Romantik İlişkilerde Sosyal Medya Kıskançlığı, İlişkisel Mesafe, Marital Satisfaction, Social Media Jealousy in Romantic Relationships, Relational Distance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Balcı Sulak, N. (2024). Evlilik Doyumu ve Sosyal Medya Kıskançlığı Arasındaki İlişkinin Çeşitli Demografik Değişkenler Açısından İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Biruni Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul. Bu araştırma güncel bir konu olarak karşımıza çıkan ve hakkında sınırlı sayıda çalışma bulunan sosyal medya kıskançlığı kavramını ele alan bir çalışmadır. Evli bireylerin evlilik doyumları ve sosyal medya kıskançlıkları çeşitli demografik değişkenler açısından inceleyen bu çalışma öncü niteliğinde bir çalışmadır. Araştırma ilişkisel tarama modeliyle yürütülmüştür. Bu araştırmanın katılımcıları Türkiye'de çeşitli illerde ikamet eden uzak ya da yakın mesafe ilişkisi sürdüren ulaşılabilinen evli bireylerden oluşmaktadır. Bu alışmada Evlilik Doyum Ölçeği ve Romantik İlişkilerde Sosyal Medya Kıskançlığı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS 22.0 (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde Non- parametrik testler uygulanmıştır. Analiz sonuçları incelendiğinde evlilikte ilişki doyumu; ilişkisel mesafe, cinsiyet, eğitim seviyesi, çalışma durumu, evlilik süresi, çocuk sahibi olup olmama, ne şekilde evlendiği, kullanılan sosyal medya türü, sosyal medyada geçirilen süre, eşin sosyal medya hesabını kontrol etme sıklığı değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir. Bununla beraber evlilik doyumu yaşa göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaşmaktadır. Romantik ilişkilerde sosyal medya kıskançlığı; ilişki mesafesi eğitim seviyesi, çalışma durumu, çocuk sahibi olup olmama, evlenme biçimi, evlilikte süre, kullanılan sosyal medya türü, sosyal medyada geçirilen süre açısından incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Öte yandan cinsiyet, yaş, eğitim seviyesi, eşin sosyal medya hesabını kontrol etme sıklığı değişkenlerinin romantik ilişkilerde sosyal medya kıskançlığı düzeyi açısından anlamlı farklılaşmalara sahip olduğu görülmüştür. Aynı zamanda Romantik İlişkilerde Sosyal Medya Kıskançlığı Ölçeği sosyal medya alanına saygı alt boyutunun evlilik doyumunu yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak sosyal medya kullanımında eşin sosyal medya alanına gösterilen saygı yeni bir araştırma konusu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Balcı Sulak, N. (2024). Examining the Relationship Between Marital Satisfaction ve Social Media Jealousy in Terms of Various Demographic Variables. Master's Thesis, Biruni University, Graduate Education Institute, Istanbul. This research is a study that deals with the concept of social media jealousy, which is a current issue and about which there are limited studies. This study, which examines married individuals' marital satisfaction and social media jealousy in terms of various demographic variables, is a pioneering study. The research was conducted with the relational scanning model. The participants of this research consist of accessible married individuals who live in various provinces in Turkey and maintain long or close distance relationships. In this study, the Marital Satisfaction Scale and the Social Media Jealousy in Romantic Relationships Scale were used. SPSS 22.0 (Statistical Package for the Social Sciences) program was used to analyze the data. Nonparametric tests were applied to analyze the data. When the analysis results are examined, relationship satisfaction in marriage; It does not show a statistically significant difference according to the variables of relational distance, gender, education level, employment status, duration of marriage, whether or not having children, how one got married, the type of social media used, the time spent on social media, and the frequency of checking the spouse's social media account. However, marital satisfaction varies statistically significantly according to age. Social media jealousy in romantic relationships; When relationship distance is examined in terms of education level, employment status, having children or not, type of marriage, type of social media used, ve time spent on social media, there is no statistically significant difference. On the other hand, it was observed that the variables of gender, age, education level, duration of marriage, frequency of checking the spouse's social media account had significant differences in terms of the level of social media jealousy in romantic relationships. It was also concluded that the respect for social media domain sub-dimension of the Social Media Jealousy in Romantic Relationships Scale predicts marital satisfaction. As a result, the respect shown to the spouse's social media space in social media use emerges as a new research topic.